Hier kennen we de robot van News of the World van
De bekende robot op de albumhoes van News of the World
werd niet speciaal voor Queen in het leven geroepen. Waar toverde de band deze robot vandaan?
Een sombere robot die de lijken van twee bandleden in zijn hand vasthoudt. De andere twee vallen uit zijn greep terwijl het bloed van zijn vingers afdruipt. Het is een van de meest iconische albumcovers uit de jaren 70, die sommige mensen de stuipen op het lijf weet te jagen. Zo wijdde zelfs de populaire comedyserie Family Guy hier een aflevering aan. Stewie is namelijk doodsbang voor de albumhoes.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Anders dan anders
Met de komst van Sex Pistols domineert punk de muziekwereld. Dit beïnvloedt ook de muziek van Queen. Hoewel we nog steeds de harmonieën en gitaarorkestraties horen die we van ze gewend zijn, is de muziek in News of the World een stuk rauwer. Brian May verklaart in een interview met magazine The Quietus: “We hadden al een beslissing genomen dat we na A Night at the Opera en A Day at the Races terug wilden naar de basis. News of the World kwam op het juiste moment, want de wereld keek naar punk.”
Ook de albumhoes is anders dan anders. Hiervoor zagen we vooral portretten van de bandleden en royalistische kunst die slaat op hun naam.
Beter goed gestolen, dan slecht bedacht
Met een grote liefde voor sciencefiction, weet drummer Roger Taylor de band over te halen hun inspiratie voor de albumhoes op te doen uit een oud sciencefiction-tijdschrift. Op de cover van een uitgave uit 1954 van Astounding Science Fiction, staat eenzelfde robot die een lijk vasthoudt. “Please… fix it, Daddy?” luidt het onderschrift.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Frank de robot
Vierentwintig jaar na publicatie van het tijdschrift benadert de band het brein achter de robot, Frank Kelly Freas. Hij heeft er dan al flink wat jaren op zitten als succesvol illustrator. Hoewel de kunstenaar een muziekliefhebber is blijkt hij nog nooit gehoord te hebben van Queen. Om te voorkomen dat zijn design voor de albumhoes beïnvloed zou worden door vooroordelen, besluit de kunstenaar pas naar de muziek van Queen te luisteren wanneer het design af is. “Ik dacht dat ik ze zou haten en dat het mijn ideeën zou verpesten.” Freas roept het beeld van de robot – die later de naam Frank krijgt – een nieuw leven in door het lijk te vervangen door de vier lijken van de bandleden. De iconische cover die we later allemaal kennen is af.
Het verhaal
Al snel ontstaan er vragen. Wat is hier gebeurd? Waarom is de robot verdrietig? De antwoorden zijn te achterhalen in het korte verhaal waar Freas de robot oorspronkelijk voor ontwierp. Het verhaal The Gulf Between door Tom Godwin vertelt over een samenleving waarin robots ook doctoren en piloten kunnen zijn. Wanneer de robot voor een gebeurtenis komt te staan waarin het belangrijk is om snel te handelen, zoals mensen dat kunnen, gaat het gruwelijk mis. Moraal van het verhaal: machines zullen nooit gelijk kunnen staan aan mensen.
Top 2000
In 2020 staat Queen voor het eerst sinds 2015 niet meer op nummer 1 in de Top2000. Dat jaar moet de band plaats maken op de Top2000 troon voor Danny Vera. Toch speelt leeftijd een echte rol als het gaat om de Top2000. Zo zien we dat Bohemian Rhapsody bij de jonge stemmers nog wél altijd bovenaan staat.
Foto omslag: News of the World albumcover
Gerelateerd nieuws
NPO Radio 2 Top 2000
Michael Stipe neemt Losing My Religion van R.E.M. bijna volledig naakt opNPO Radio 2 Top 2000
Albumhoes Exile On Main Street markeert begin van punk-bewegingSongfestival
Stem nu voor de NPO Radio 2 Songfestival Top 50NPO Radio 2 Top 2000
Kom langs in het online NPO Radio 2 Top 2000 Café!