NPO Radio 2 Top 2000

Het krachtige Everybody Hurts van R.E.M. heeft levens gered

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het krachtige Everybody Hurts van R.E.M. heeft levens gered

Everybody Hurts is al jaren een van de hoogste noteringen van R.E.M. in de lijst der lijsten. Hieronder lees je meer over het verhaal achter het nummer.

Alternatieve rockband R.E.M. vindt z'n oorsprong in Athens, Georgia. De dan nog vierkoppige groep timmert in de jaren 80 lekker aan de weg, maar maakt z'n echte grote doorbraak in 1991 met zevende studioalbum Out Of Time. Op dit album vinden we hits als Losing My Religion en Shiny Happy People. Twee jaar later brengt de band Automatic For The People uit, waar we onder andere het emotionele, maar zeer krachtige Everybody Hurts op vinden.

'Hold on, hold on'

Voormalig R.E.M-drummer Bill Berry schrijft het grootste deel van de ballad, voordat hij in 1997 de band verlaat om boer te worden. Berry schrijft het als anti-suïcide nummer, om hoop te bieden aan mensen die door hopeloze tijden gaan. En dit plan om levens te redden heeft goed uitgepakt. "Het heeft er een aantal gered. Dat hebben mensen me verteld. En ik hou ervan om dat te horen", vertelt zanger Michael Stipe aan Mojo. "Dat is voor mij... Dat is mijn oscar, dat is mijn goud op de plank. Dat iets dat we deden zo'n diepgaande impact heeft gemaakt op iemands leven. Dat is iets prachtigs."

Stipe heeft de gewoonte wat onduidelijk te zingen, maar dat deed hij bij dit nummer met opzet niet. "Ik herinner me niet dat ik dit gezongen heb", schrijft hij in Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage 1982 - 2011. "Maar ik kan ergens nog steeds niet geloven dat mijn stem in deze opname zit. Het is heel puur. Dit nummer was meteen van iedereen behalve van ons, en dat betekent de wereld voor me."

Menselijk/onmenselijk

En hoe diep de tekst en betekenis van het nummer ook zijn, hoe licht de drumpartij daarbij is. Berry heeft het meerendeel van het nummer dan wel geschreven, maar zelf is hij niet te horen op het eindresultaat. En waarom? De mannen gebruikten een drumcomputer voor het nummer. Bassist Mike Mills beweert dat hij het apparaat voor maar twintig dollar kocht. "Mike (Michael Stipe) en ik maakten het ter plekke met zo'n domme drumcomputer die zou houtachtig is als je je kunt bedenken. We wilden daar iets vloeiends van maken: menselijk en onmenselijk tegelijkertijd", vertelt Mills aan Pulse Magazine. Het resultaat is het prachtige Everybody Hurts dat we nu kennen, waarin Led Zeppelin-bassist John Paul Jones trouwens het muziekstuk voor de strijkers verzorgde.

Hieronder zie je een fantastische liveversie van het nummer in 2005 tijdens Live 8 in Hyde Park te Londen, een initiatief van Bob Geldoff en The Band Aid Trust om geld op te halen voor wereldwijde armoede. Zodra de mannen uit Athens de melodie inzetten, gaat het publiek los. De armen gaan de lucht in en er wordt vol emotie meegezongen. Stipe brengt de tekst vol gevoel, en samen met zijn band plakt hij een prachtige, krachtige toegift aan het nummer vast.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Everybody Hurts in de NPO Radio 2 Top 2000

Everybody Hurts staat sinds 2001 onafgebroken in de lijst der lijsten. Benieuwd naar de statistieken rondom de NPO Radio 2 Top 2000? Die check je hier!

Ster advertentie
Ster advertentie