Beter een goede buur dan een verre vriend: Met buurtbemiddeling kan het!
- Nieuws
- Beter een goede buur dan een verre vriend: Met buurtbemiddeling kan het!
Maar liefst 21.000 mensen hadden afgelopen jaar bonje met de buren. Gelukkig kunnen ze terecht bij buurtbemiddelingsorganisaties. In de meeste gemeentes in Nederland is deze hulp gratis en laagdrempelig beschikbaar. Buurtbemiddelingscoördinator Caroline Kolff en buurtbemiddelaar Frank Goddijn vertellen bij Spijkers met Koppen welke burenruzies zij sussen.
Video niet beschikbaar
Geluidsoverlast is bij uitstek het allergrootste probleem: "Spelende kinderen, mensen die veel thuis aan het bellen zijn, of buiten in de tuin staan: dat kan allemaal irritaties geven", legt Caroline uit. Maar de kleinste dingen kunnen reden zijn voor conflict: schuttingen, overhangende beplanting, barbecuerook of blaffende honden. En het aantal conflicten is de laatste jaren alleen maar toegenomen: "Met name in coronatijd toen mensen veel thuis werkten. De lontjes zijn korter, ze zitten allemaal op elkaar."
Leer je buur kennen
Frank is een van de ruim 100 vrijwillige buurtbemiddelaars die actief zijn in Utrecht. Hij treft soms heftige situaties aan: "Mensen kunnen oprecht kwaad, bang, verdrietig zijn. De kunst is om in die gesprekken de emoties dan eerst de vrije loop te laten." Toch slagen buurtbemiddelaars erin om 7 van de 10 burenruzies tot een goed einde te brengen. "Wat meestal blijkt is dat ze elkaar gewoon helemaal niet kennen. Als ze elkaar gaan spreken blijkt er een totaal ander verhaal achter te zitten."
Gouden tips
De gouden tips om burenruzie te voorkomen zijn eigenlijk heel simpel: stel jezelf voor, maak een praatje, en zorg voor open communicatie. "Ik heb er zelf ook mee te maken gehad", vertelt Frank, "dan moet je toch gaan praten en kijken of je afspraken kan maken. En dat werkt." Met de zomer in aantocht ligt ook het hoogseizoen voor buurtconflicten op de loer – we gaan immers weer allemaal buiten barbecueën en borrelen. Dus zorg ervoor dat je weer samen door – twee- voordeuren kan. Of schakel buurtbemiddeling in.