Voetbalfilosofen willen nieuwe gespreksstof voor de derde helft
- Nieuws
- Voetbalfilosofen willen nieuwe gespreksstof voor de derde helft
Zet mannen van middelbare leeftijd in een kroeg aan de bar met een biertje en binnen no-time zal voetbal het onderwerp van gesprek zijn. Urenlang kunnen ze zich vermaken met simpele clichés als 'de bal is rond' en 'het is elf tegen elf', maar dat is nu voorbij. Filosoof René ten Bos en journalist Peter Henk Steenhuis willen de derde helft naar een hoger niveau tillen en vertellen in Spijkers met Koppen over hun filosofische voetbalboek 'Hooghouden'.
Video niet beschikbaar
Hoewel veel filosofen zullen neerkijken op voetbal, is dat bij René zeker niet het geval. Hij is al jarenlang trouw supporter van FC Twente en thuis heeft hij dat voetbalvirus ook overgedragen. Zijn zoon is namelijk zelfs de aanleiding voor de titel van het boek. "Hij is helemaal thuis in de street culture en kan urenlang een bal hooghouden. Dat klinkt heel simpel, maar ik liet er ooit een filmpje van zien aan een vriend die jazzpianist is en die zei herkende zich er helemaal in. Dat eindeloos blijven oefenen tot het perfect gaat, dat is cultuur."
Andere inzichten
Lezers voorzien van andere inzichten voorzien is precies wat René en Peter Henk willen bereiken, maar ook de schrijvers zelf krijgen nieuwe inzichten. Zo kijkt Peter Henk heel anders naar het moment uit 1988 waarop Ronald Koeman zijn achterste met het shirt van zijn Duitse tegenstander afveegt: "Volgens de filosoof Nietzsche is er een manier waarop slaven naar hun heersers kijken. Waar wij altijd denken dat wij de heersers zijn, laat dat moment zien dat wij op dat moment naar de Duitsers als onze heersers keken. Dat ene beeld laat de wrok zien die wij koesterden."
Erotiek van de bal
Het boek moet de derde helft van nieuwe gespreksstof voorzien, waardoor men nog eindeloos bier kan bestellen en door kan blijven ouwehoeren over de belangrijkste bijzaak in het leven. Hoewel de gesprekken van een hoger niveau moeten zijn dan de standaardgesprekken in de voetbalkantine, beschrijft het boek ook de 'erotiek van de bal'. Dat wordt het beste zichtbaar als spelers een ingooi nemen en de hele bal gaan schoonmaken met hun shirt. Zo’n beeld zorgt meteen voor filosofische vragen bij René: "Dan kom je op de vraag: wat is nu vies en wat is nu schoon? Vies is eigenlijk alleen maar dat wat op de verkeerde plek zit."