Podcast
BNNVARA

Blokhuis de Podcast: Hoe de drummer achter het wereldberoemde Layla op zeker 750 hiphopplaten terecht kwam

  1. Nieuwschevron right
  2. Blokhuis de Podcast: Hoe de drummer achter het wereldberoemde Layla op zeker 750 hiphopplaten terecht kwam

Het haalde niet eens de voetnoot van de cultuurbijlagen in de kranten bij ons: het overlijden van drummer Jim Gordon. Geen naam die vermoedelijk een belletje doet rinkelen, en toch zou je z’n werk zeker moeten kennen. Reden voor Leo Blokhuis om dieper in het leven van de man te duiken.

Gordon was als drummer onderdeel van The Wrecking Crew. Dat klinkt als een band, maar was dat strikt genomen niet. Het is een groep sessiemuzikanten uit Los Angeles die op een enorm aantal hits te horen is, in wisselende samenstellingen. Zo had de formatie bijvoorbeeld drie drummers, waar Gorden er één van was. Blokhuis legt uit waarom dat in de Amerikaanse muziekindustrie gebruikelijk is en hoe zo vakmanschap werd overgedragen.

Gordon was protegé van een sessiemuzikant die veel voor Brian Wilson (Beach Boys) werkte. Via hem kwam hij terecht op God Only Knows, en uiteindelijk ook op You’re So Vain (Carly Simon) en Rikki Don’t Lose That Number (Steely Dan). Van Hall & Oates en Simon Garfunkel tot Frank Zappa. Gordon is bij al deze muzikanten te horen. In de turbulente jaren ’70 gaat Gordon flink aan de drugs, maar komt hij ook nauwer in contact met Eric Clapton. Samen richtten ze de formatie Derek & The Domino’s op, en met Layla scoorden ze een wereldhit. Waarom Jim Gordon een deel van de credits van dat nummer kreeg en dus een smak geld verdiende dankzij de hit, maar óók hoe een oude ruzie in de echtelijke sfeer door dit nummer weer opgerakeld werd, hoor je in de podcast.

Hiphopsamples

Na deze twee ijkpunten in zijn carrière kwam er voor Jim Gordon een onverwacht derde moment van roem. Een cover van Apache (Shadows) uit 1973 werd door Grandmaster Flash gebruikt in een vroege hiphoptrack. Het drumloopje komt terug in zo’n 750 nummers, van Sugar Hill Gang tot MC Hammer, Nas en de Wu-Tang Clan: op tracks van al deze grootheden is Gordon terug te horen. Hij kon daar zelf in die tijd niet echt van genieten: Hij zat inmiddels in de bak. In 1983 vermoorde Gordon namelijk z’n moeder met een slagersmes. Over dat bewogen leven met treurig einde én een hoop schitterende muziek alles in deze nieuwste aflevering van Blokhuis: De Podcast.

#10 - Jim Gordon, Layla-drummer met wie het slecht afliep (S04) - Blokhuis de Podcast

Luister Blokhuis: De Podcast via je favoriete podcastplayer. Daar kun je jezelf ook op abonneren zodat je nooit meer een nieuwe aflevering mist.

Opmerkingen over deze podcast? Mail ons op podcast@bnnvara.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie