Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Beth Hart

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Beth Hart

Het Begin van Een Muzikaal Wonder

Beth Hart werd in 1972 geboren in Los Angeles, Californië. Al op vierjarige leeftijd begon ze met pianospelen, waarbij ze zich aanvankelijk richtte op klassieke componisten zoals Bach en Beethoven. Het was echter niet lang voordat ze de muziek ontdekte die haar hart echt sneller deed kloppen. Artiesten als Etta James, Otis Redding en Led Zeppelin inspireerden haar om de klassieke muziek achter zich te laten en een nieuwe weg in te slaan richting rock en soul.

Na de basisschool besloot Hart haar talent verder te ontwikkelen aan de Los Angeles High School of Performing Arts, waar ze naast piano ook viool studeerde. Op haar vijftiende stond ze al met een band op het podium in lokale clubs, en haar rauwe stem en emotionele intensiteit vielen meteen op.

De Eerste Stappen naar Succes

In 1993, op 20-jarige leeftijd, bracht Beth Hart haar eerste album uit: Beth Hart and the Ocean of Souls. Dit was een periode waarin haar vocale kracht al duidelijk naar voren kwam, een kruising tussen de rauwheid van Janis Joplin en de gevoeligheid van Alanis Morissette. Datzelfde jaar won ze het televisieprogramma Star Search, een vroege versie van shows zoals Idols. Hoewel deze overwinning geen directe platendeal opleverde, zette het haar wel in de schijnwerpers.

De Schaduwzijde van Roem

Ondanks haar opkomende succes kampte Beth Hart met diepe persoonlijke problemen. Haar overweldigende talent werd overschaduwd door een alcohol- en drugsverslaving. Deze demonen zouden haar carrière in de vroege jaren ‘90 tekenen. In 1999 kreeg ze eindelijk een platendeal bij Atlantic Records en bracht ze haar doorbraakalbum Screamin’ for My Supper uit, met daarop de hit ‘LA Song’. Dit nummer gaf haar internationale bekendheid, maar de bijbehorende druk werd haar te veel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Diepe Dal en de Weg Terug

De druk van het succes leidde tot een terugval in haar verslaving. Beth verloor haar deal met Atlantic Records en dook opnieuw diep in een destructieve levensstijl. Maar juist door deze tegenslagen vond ze de kracht om aan zichzelf te werken en haar leven om te draaien. Haar persoonlijke strijd werd de inspiratie voor het autobiografische nummer ‘Leave The Light On’, een openhartige en krachtige ballade over een vrouw die alles verpest, maar altijd hoop houdt op verlossing.

Een Triomfantelijke Terugkeer

Met ‘Leave The Light On’ maakte Beth Hart een indrukwekkende comeback. Ze werd een stem voor degenen die worstelen met hun eigen demonen en wist haar ervaringen om te zetten in muziek die diep resoneert bij haar publiek. Haar optredens zijn doordrenkt met eerlijkheid, en haar rauwe, doorleefde stem blijft keer op keer indruk maken.

In 2017 bracht Beth Hart een bijzondere versie van ‘Leave The Light On’ tijdens Top 2000 a gogo, waarbij ze haar verhaal en emotie op krachtige wijze deelde met het publiek. Het nummer werd een symbool van haar persoonlijke transformatie en vastberadenheid om door te gaan, ongeacht de obstakels.

Een Muzikaal Icoon

Beth Hart is meer dan alleen een zangeres; ze is een overlever. Haar muziek is een weerspiegeling van de pieken en dalen in haar leven, en haar vermogen om haar pijn en vreugde om te zetten in krachtige, ontroerende liedjes heeft haar een blijvende plaats in de muziekwereld gegeven. Haar stem, soms zacht en breekbaar, dan weer rauw en krachtig, blijft een bron van inspiratie voor velen.

Haar verhaal is er een van vallen en opstaan, van diepe duisternis en helder licht. Beth Hart heeft bewezen dat, zelfs als je denkt dat het licht uit is, er altijd een vonkje hoop kan blijven branden. Dat is wat haar muziek zo bijzonder maakt: het is eerlijk, rauw en altijd oprecht. Welkom in de lijst, Beth Hart.

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie