Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Alanis Morissette

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Alanis Morissette

In De Gouden Strot eren wij de stemmen van zangers en zangeressen die onze oren door de jaren heen hebben betoverd. Vandaag richten we onze aandacht op een iconische stem uit de jaren '90: Alanis Morissette.

Vanaf het begin een Unieke stem

Alanis Nadine Morissette, geboren in 1974 in Ottawa, Canada, ontwikkelt al op jonge leeftijd haar muzikale talenten. Als kind neemt ze deel aan talentenjachten, verschijnt in Canadese kinderprogramma’s en zingt het volkslied bij sportevenementen. Hoewel ze later bekend zal worden in het alternatieve rockgenre, begint haar carrière met popmuziek. In 1991 komt haar eerste single uit, Too Hot, een nummer dat doet denken aan de stijl van Paula Abdul, maar waarin haar kenmerkende stem al duidelijk naar voren komt.

De Doorbraak met 'Jagged Little Pill'

Alanis' echte doorbraak komt op haar twintigste, wanneer ze samenwerkt met producer Glen Ballard. Samen creëren ze het album Jagged Little Pill, waarmee ze een nieuwe, rauwere en echtere sound omarmt, ver weg van de commerciële popmuziek. Eerder hoopt de platenmaatschappij op een verkoop van 150.000 tot 175.000 exemplaren. Het resultaat is echter overweldigend: het album verkoopt wereldwijd 33 miljoen exemplaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een Waanzinnige Live Performer

Met haar wereldwijde doorbraak toert Alanis de wereld over. Wie haar live ziet, ervaart niet alleen haar vocale kracht, maar ook haar intense manier van performen. Ze brengt haar teksten met een emotionele geladenheid alsof ze ze iedere keer opnieuw beleeft, begeleid door haar ongecontroleerde, energieke bewegingen. Haar unieke "jodel-snik" en krachtige alt-sopraan stem zijn daarbij onmiskenbaar Alanis.

Een Blijvende Invloed

Alanis Morissette is niet alleen een uitzonderlijke zangeres, maar ook een getalenteerde songwriter. Ze heeft generaties muzikanten beïnvloed, van Pink en Kelly Clarkson tot recentere artiesten zoals Olivia Rodrigo. Haar onmiskenbare impact op de muziekindustrie maakt haar een blijvende kracht in de muziekwereld.

Een icoon van de jaren '90 en een vedette van nu, Alanis Morissette verdient zonder twijfel een plek in de Gouden Strot. Alanis, welkom!

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie