Naar cookieinstellingen
Programma
KRO-NCRV

Lekkere Track: Eton Mess recept voor Paul McCartney

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Lekkere Track: Eton Mess recept voor Paul McCartney

De Lekkere Track: een track uitgekozen door Gijs Staverman, waar BinnensteBuiten (KRO-NCRV) chef Ramon Brugman een recept bij bedenkt. Hier leer je hoe je het typisch Engels dessert Eton Mess maakt, voor het nummer Lady Madonna van The Beatles.

Eton Mess

Wat is een Eton Mess eigenlijk? Naast een toetje dat er sowieso al heerlijk uitziet (je bent gewaarschuwd, watertanden is bijna gegarandeerd!), is het een mix van merengue, slagroom en verse aardbeiden. Klinkt top toch? Zo maak je het:

Recept staat onder de video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Recept

Voor 4 personen

Ingrediënten:

Suikerstroop: 200 gr suiker + 50 ml water

Eiwitschuim: 100 ml eiwit + 100 gr suiker

Slagroom: 300 ml slagroom + 30 gr suiker

Garnering: 250 gr Aardbeien + verse munt naar smaak


Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden.


Merengue

Suikerstroop

1. Doe 200 gr suiker en 50 ml water in een pannetje en breng aan de kook zonder dat je erin roert. Als het 110 graden is begin je met het opkloppen van het eiwit.


Eiwit schuim

1. Klop het eiwit als de suiker stroop 110 graden is. Als het eiwit schuimig is voeg je langzaam de 100 gr suiker toe en klop tot het eiwit stevig is.

2. Ondertussen is de suikerstroop verder verwarmt tot 120 graden. Voeg deze in een dun straaltje toe aan het opgeklopt eiwit. Laat koud draaien.

3. Maak hoopjes eiwit op een bakplaat met bakpapier. Zet deze in een voorverwarmde oven op 100 graden en laat de merengue 1 a 1,5 uur drogen. Laat het afkoelen.

Slagroom

1. Klop 300 ml slagroom en 30 gr suiker samen op tot het stevig is.

Opmaak bord

1. Maak de aardbeien schoon. Verwijder het kroontje en snij ze door de helft.

2. Leg de meringues op de schaal neer en doe er hopen slagroom tussen.

3. Strooi de aardbeien er overheen en sla hard met een lepel op de merengue.

4. Het klinkt niet voor niets als "eat a mess" (eet een zooitje). Zo mag het er dus ook uitzien. Ga met een lepel aan de slag en sla de meregues kapot en laat het mengen met de aardbijen en slagroom.

5. Garneer het geheel met muntblaadjes naar smaak.

Ster advertentie
Ster advertentie
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op NPO Radio 2

NPO Radio 2 gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op.

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van AT Internet hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet doorAT Internet bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek NOBO/Vinex. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites Ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, het mogelijk is sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social medianetwerken plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. NPO heeft daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.