Worden mensen met een dialect of accent minder serieus genomen?
- Nieuws
- Worden mensen met een dialect of accent minder serieus genomen?
Voor de nieuwe aflevering van zijn programma Erik Scherder Onderzoekt boog ’s Nederlands bekendste neuroloog zich over de onderzoeksvraag of mensen met een accent of dialect minder serieus worden genomen.
Nederland is een ontzettend klein landje, maar toch zijn er boordevol dialecten en accenten waar te nemen. Als je binnen bepaalde provincies van de ene naar de andere stad rijdt, is het verschil al duidelijk hoorbaar. Maar hoe worden die accenten en dialecten beoordeeld door mensen uit andere delen van het land?
Dommer of lagere functie
Erik Scherder ging het uitzoeken en de resultaten verbaasden hem, zo zegt hij bij Jan-Willem Start op. “We hebben een nieuwsfragment laten oplezen door drie mannen; eentje sprak ABN, een andere diep-Gronings en weer een ander had een Limburgs accent”, vertelt de professor. “We hebben mensen laten luisteren naar die accenten, waaronder hun eigen accent.” De uitkomst? “Van mennsen met een duidelijk accent wordt gedacht dat ze dommer zijn of een lagere functie hebben.”
'ABN meest betrouwbaar'
Volgens Scherder heeft dat niet eens zoveel te maken met de verstaanbaarheid van een bepaald accent. “Iedereen zei dat alles goed te volgen was, maar als we vroegen welk fragment ze het meest betrouwbaar vonden, dan werd heel vaak gezegd dat ABN het meest betrouwbaar klinkt.” Dat terwijl ze in Noorwegen nieuwslezers met verschillende accenten hebben. “Als je opgroeit met al die dialecten wordt het superleuk.”
Ondertussen discussieerden Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte erover of het beledigend is om iemand spraak te spiegelen of na te doen. Beluister het hieronder:
Nemen we mensen met een accent of dialect minder serieus? Erik Scherder onderzocht het!
Jan-Willem Start Op
Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.
Foto omslag: Pexels