Hoogleraar Erik Scherder: 'Muziek activeert netwerken in je brein'
- Nieuws
- Hoogleraar Erik Scherder: 'Muziek activeert netwerken in je brein'
Woensdagochtend hing er een mystery guest aan de lijn in Jan-Willem Start Op: hoogleraar Erik Scherder. Aan de hand van vijf liedjes proberen Jan-Willem en Jeroen zijn identiteit te achterhalen.
De mystery guest heeft de keuze laten vallen op: Henny Vrienten met 1 nacht alleen, Typhoon met Zandloper, Berget Lewis met Aviator, Giovanca Ostiana met How Does It Feel en Erik Vloeimans met Motives. Na een aantal vragen weet Jeroen wie het is: hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder.
De hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heeft niet zomaar voor deze nummers gekozen. “Het leuke van dit onderwerp is dat dit allemaal mensen waren waarmee ik in het theater heb gestaan, om muziek en het brein uit te leggen”, vertelt Erik. “Wat het belang van muziek is voor ons welbevinden, voor je stemming, maar ook voor je cognitieve functies. Dat is samen met hun altijd een groot feest.”
Invloed muziek op je cognitieve geheugen
Erik Scherder legt uit wat muziek voor invloed heeft op je cognitieve geheugen. “Muziek activeert netwerken in je brein die ook een rol spelen bij rekenen en taal. Het is heel kort door de bocht om te denken dat muziek iets is wat daar buiten staat. Nee, het geeft juist een impuls aan al die andere netwerken die je nodig hebt om rekenen en taal goed te kunnen doen. Maar ook om je stemming te verbeteren, en je empathie en invoelend vermogen te versterken. Daar kan muziek allemaal enorm bij helpen, omdat het een verrijking van je omgeving is.”
Benieuwd of muziek luisteren tijdens het leren nou wel of niet werkt, luister het fragment hieronder waarin Erik Scherder uitlegt hoe dit zit.
Video niet beschikbaar
Jan-Willem Start Op
Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.