Een noodlottig zeeavontuur: 'Ik had het voor geen goud willen missen'
- Nieuws
- Een noodlottig zeeavontuur: 'Ik had het voor geen goud willen missen'
Vrijheid, samen muziek maken en de zee bevaren met een zelf opgeknapte boot: acht vrienden zagen het helemaal zitten en gingen op avontuur. Tien jaar geleden vertrokken ze van Nederland naar Schotland, om vanaf daar de oversteek naar Noorwegen te maken. Maar op zee bleek het iets minder relaxed en niet alle acht wisten levend terug te keren. In Spijkers met Koppen hoor je het verhaal van de verdwijning van de Warnow.
In 2013 vaarde een oude sleepboot, omgebouwd tot een zeilboot, de haven van Schiedam uit. Met weinig zeilervaring en honger naar avontuur en vrijheid ging een vriendengroep op pad. Eén van hen was Jesse den Dulk. De kapitein van de boot, en bedenker van het avontuur, was Arnoud. "Een muzikant in hart en nieren, en heel charismatisch", vertelt Jesse.
De reis verloopt de eerste dagen soepel, maar voor de kust van Engeland gaat het mis. De groep komt in een storm terecht. "Het ging eigenlijk best wel goed, maar de wind was te heftig om te zeilen", vertelt Jesse. Na een reddingsactie van de Engelse kustwacht, belandde de groep in een klein kustplaatsje waar de boot weer werd opgeknapt. Toch ontstond er binnen de groep twijfel over de oversteek naar Noorwegen. "Mijn vriendinnetje was ook mee. Vooraf hadden we afgesproken, als één van ons tweeën wil stoppen, gaan we eraf. Zij wilde niet meer", zegt Jesse.
Vermist
Arnoud, zijn vriendin Tirza en Peter besloten na een volgende stop in Schotland de overtocht te maken. Een tocht die een paar dagen zou moeten duren, maar na twee weken had de groep nog niks gehoord van hun vrienden. "Ze wilden niet naar een grote stad, en wilden in de fjorden gaan vissen, dus we dachten, misschien hebben ze geen bereik." De Noorse kustwacht noemde het echter een noodsituatie en zette een grote zoekactie op, met weinig resultaat. Van de boot, of het drietal, is nooit meer iets vernomen. "Voor mij zijn ze nog altijd op zee. Ik weet dat het klaar is, maar ik hou ze liever daar. Ik heb er vrede mee", blikt Jesse terug.
Een documentaire
Tijdens de voorbereidingen en de overtocht maakte de groep tientallen video opnames, met het idee ooit zelf een documentaire te maken. Filmmaker Wim van der Aar zocht enkele jaren na de vermissing contact met de achterblijvers en sprak hen veelvoudig. "Het zijn bijzonder eigenwijze mensen en dat fascineerde me enorm." Met hun beelden en door mensen te spreken die de groep onderweg tegen kwam, reconstrueerde hij hun reis. De film 'Warnow: Reis naar het Noorderlicht’ is vanaf 19 oktober te zien in de bioscoop.
Video niet beschikbaar