Programma

Wat is het verschil tussen Kieskompas en StemWijzer?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het verschil tussen Kieskompas en StemWijzer?

Op 17 maart kan er gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Na de StemWijzer is er nu een tweede grote stemhulp online gekomen: Kieskompas.

Volgens directeur Willem Blanken van Kieskompas is de stemhulp heel anders dan StemWijzer. "Bij Kieskompas controleren we alle stellingen en standpunten van de politieke partijen. Alles wordt uitvoerig gecheckt. Dat doen we door het eerst zelf in te vullen namens de partijen en dan vragen we de partijen het te doen en dan gaan we kijken waar de verschillen zitten", aldus Blanken in Jan-Willem Start Op. "Dan zie je dat veertig procent van de antwoorden van de partijen verschillen met die van ons. Die gaan we allemaal nalopen. Dat leidt dat tot veertig procent van de gevallen ook dat de juiste positie wordt bepaald."

Jokken?

Sommige partijen willen niet meewerken aan deze controle. "Als de partijen niet mee willen werken dan kan Kieskompas bepalen wat het standpunt van de partij wordt", vertelt Blanken. Het moet voorkomen worden dat een stemhulp de standpunten van een partij verkeerd interpreteren. "Het voorkomt dat de politieke partijen een beetje jokken", vertelt hij. "Een beetje politiek opportunisme is de politieke partijen niet vreemd."

Verlinksing in het politieke landschap

Bij Kieskompas krijgt een gebruiker uiteindelijk geen stemadvies te zien, maar zijn positie in het politieke landschap. "Daar zie je jezelf hoe je hebt gescoord ten opzichte van alle partijen", aldus Blanken. "Dan zie je twee belangrijke tendensen. Er zit verlinksing in, vooral de politieke partijen die traditioneel aan de rechterkant zaten. Zeker op het sociaal, economisch vlak, dan zie je zelfs dat PVV aan de linkerkant van het spectrum uitkomt. Een andere tendens is dat er een trek naar het midden is", vertelt hij. "Drie jaar geleden zag je sterke polarisatie tussen partijen aan de ene kant en de andere kant. Nu zie je meer verspreiding waarbij partijen als het CDA weer de tradionele middenplek aan het innemen zijn." Beginnen de partijen steeds meer op elkaar te lijken? Je hoort het antwoord van Willem Blanken hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie