Komt de mammoet weer terug?
- Nieuws
- Komt de mammoet weer terug?
Jurassic Park-achtige taferelen, maar dan in het echt: Amerikaanse onderzoekers claimen deze week een reuzenwolf weer tot leven te hebben gewekt – een dier dat zo’n 12.000 jaar geleden uitstierf. En het volgende project ligt al klaar: het tot leven wekken van de mammoet. In Spijkers met Koppen legt paleontoloog Melanie During uit of dit echt kan en moeten we dat eigenlijk wel willen?
Knip- en plakwerk
Dat je dieren tot leven kunt wekken klinkt misschien een beetje Frankensteinachtig, maar het kan. Aangezien je biologieles vast al een tijd geleden is, legt Melanie uit hoe dit werkt:
“Je gaat op zoek naar de stamcellen die de potentie hebben om allerlei andere cellen te worden. Die hebben wij ook allemaal in ons lijf. Wat onderzoekers doen, is de stamcellen aanpassen en bepaalde genen activeren, om ze vervolgens te implanteren bij een ander embryo.”
Mammoeten tegen klimaatverandering
Over het kweken van mammoeten is Melanie kritisch. Vooral omdat de onderzoekers van het bedrijf Colossal Biosciences beweren dat de terugkeer van de mammoet zou kunnen helpen in de strijd tegen klimaatverandering.
“De onderzoekers stellen letterlijk dat de mammoet leefde in een ecosysteem, en dat door het verdwijnen van de mammoet dat ecosysteem verdwenen is. Dat is niet waar. Het werd warmer, dus de mammoet werd verdreven uit de gebieden die niet meer koud waren.”
Ondertussen explodeert Dolf zijn hoofd. “De mammoet terugbrengen zodat het kouder wordt, gaat zelfs dit kabinet te ver.”
Wat als wij uitsterven?
En stel dat de mens ooit uitsterft… kunnen wij dan ook weer worden teruggebracht? Melanie grapt:
“Wie zou dat precies doen? En waarom? We hebben niet bepaald een vriendelijk visitekaartje achtergelaten.”