Programma

Het verhaal achter 'It's A Man's Man's Man's World'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'It's A Man's Man's Man's World'

Het nummer ‘It’s a Man’s Man’s Man’s World’ van James Brown legt een lange weg af, voordat hij het uiteindelijk opneemt in New York op 16 februari 1966.

In 1964 neemt de soulzanger een demoversie op van de track onder de naam ‘It’s A Man’s World’. Voor de compositie van het nummer gebruikt hij sporen uit 'I Cried' van Tammi Terrell uit 1963. Een creatie wat Brown zelf heeft geschreven. In beide nummers zijn hetzelfde akkoordenschema te horen. Pas in 1966 neemt Brown de versie op die vele hitlijsten weet te beklimmen. Hij voegt dan ook de extra 'Man's' toe aan de titel als woordspeling op de 1963 hit comedy It's A Mad, Mad, Mad, Mad World. Hij neemt de uiteindelijke versie slechts in twee takes op. Tijdens de snelle opname wordt hij begeleidt door zijn liveband. Er is zelfs een vrouwenkoor aanwezig, maar hun bijdrage belandt niet op de definitieve tape.

Gedeelde credits

Het nummer schrijft de muzikant samen met zijn toenmalige vriendin Betty Jean Newsome. In de songtekst worden allerlei uitvindingen van mannen opgesomd zoals de auto, trein, boot en het elektrische licht. Desondanks zou de zogenaamde mannenwereld niets voorstellen zonder vrouwen. “Ik schreef veel liedjes over liefde, maar de beste zijn denk ik ook de simpelste", vertelt de zanger in zijn autobiografie. “Je weet hoe het gaat: het is een mannenwereld, maar het zou niets zijn zonder een vrouw." Brown komt op het idee door iets wat Newsome zegt als ze samen in de auto zitten. “Tijdens de autorit schreef ik ‘It’s a Man’s World’, maar ik liet haar een deel hebben, omdat zij degene was waar het idee uit voortkwam”, vertelt Brown over de gedeelde songwriting credits. Maar jaren later beweert Newsome dat de zanger helemaal niets van de tekst geschreven zou hebben en haar ook vaak geen royalties betaalde. In 2002 klaagt Newsome hem dan ook aan en dwingt hem een gezworen verklaring af te leggen met betrekking op het ontstaan van het nummer. Brown blijft geduurde de rechtszaak herhalen dat ze niets met het lied te maken heeft. Toch tekent hij uiteindelijk dat 25% van de uitgeefrechten naar zijn ex-vriendin gaan.

Luister hier naar 'It's a Man's Man's Man's World' van James Brown:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

'It's a Man's Man's Man's World' van James Brown staat op plek 1814 in de Top 2000.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie