Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van David Bowie

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van David Bowie

In De Gouden Strot eren wij de halsjes van de zangers en zangeressen die onze oren door de jaren heen hebben gestreeld en bespeeld. En vandaag Ziggy Stardust himself, The Thin White Duke, The one and only: David Bowie!

Een jonge muzikale profeet

David Bowie, geboren als David Robert Jones in 1947, raakte al vroeg gefascineerd door muziek. Dankzij zijn vader, die platen van Elvis Presley, Chuck Berry en Little Richard kocht, ontwikkelde Bowie een passie voor muziek. Hij droomde ervan muzikant te worden en bracht op 17-jarige leeftijd zijn eerste single uit: ‘Liza Jane’, met zijn band Davie Jones with the King Bees.

Van imitator naar innovator

In zijn beginjaren klonk Bowie als Mick Jagger, wat logisch is aangezien hij in die tijd Jagger wilde imiteren. Een van de eerste nummers die hij als David Bowie uitbracht, was ‘The Laughing Gnome’. Hoewel deze single flopte, liet het wel zien dat Bowie theater in zijn muziek integreerde. Zijn stem begon toen al te lijken op de Bowie die we later zouden leren kennen.

De eerste single die echt succesvol was, is ‘Space Oddity’. In dit nummer zijn de kenmerkende lijzige, bijna vals aanvoelende vocalen van Bowie duidelijk hoorbaar. Hoewel zijn theatrale aanpak soms zijn zangtalent overschaduwde, toont hij in nummers zoals ‘Life On Mars’ zijn uitzonderlijke zangcapaciteiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een stem met duizend gezichten

David Bowie paste zijn stem aan aan de verschillende personages die hij creëerde. Tijdens de periode van ‘Young Americans’ klonk hij als een doorleefde Amerikaanse soulzanger, terwijl zijn stem ten tijde van ‘Let’s Dance’ en ‘China Girl’ de diepe warmte had van een crooner als Frank Sinatra. Zijn stem was net zo veelzijdig als de rollen die hij speelde, ondanks zijn dagelijkse consumptie van twee pakjes sigaretten.

Het onvervangbare Fenomeen

David Bowie, ook bekend als Ziggy Stardust en de Starman, wordt zeer gemist. Zijn personages waren buitenaards, evenals zijn stem en muziek. Bowie blijft een blijvende invloed in de muziekwereld, en zijn nalatenschap leeft voort.

David Bowie was een muzikale kameleon die zichzelf voortdurend opnieuw uitvond. Zijn veelzijdige stem en theatrale flair maakten hem tot een unieke artiest met een blijvende impact. Hoewel hij niet meer onder ons is, blijft zijn muziek voortleven en inspireren. Ziggy Stardust, de Starman, David Bowie – een ware legende.

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie