Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Chris Stapleton

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Chris Stapleton

In De Gouden Strot eren we de stemmen van artiesten die onze oren door de jaren heen hebben betoverd. Vandaag richten we onze aandacht op een man die van een simpel woord als “ai” een melodisch meesterwerk van zeven lettergrepen kan maken: Christopher Alvin Stapleton, beter bekend als Chris Stapleton.

Van Mijnwerkerszoon tot Muzikale Meester

Chris Stapleton wordt in 1978 geboren in het hart van Kentucky, in een familie van mijnwerkers. Hoewel hij aanvankelijk van plan is om een ingenieursdiploma te halen aan de universiteit, trekt de muziekwereld hem steeds meer aan. Op zijn achttiende verhuist hij naar Nashville, waar hij besluit zijn hart te volgen en muziek te maken. Eerst schrijft hij voor anderen, maar later ontdekt hij de kracht van zijn eigen stem.

Genregrenzen Vervagen: Van Bluegrass tot Rock

Chris begint zijn carrière in de bluegrassband The SteelDrivers en neemt daarna het voortouw als frontman van de rockband The Jompson Brothers. Maar zijn echte doorbraak komt in 2015, wanneer hij solo gaat. Zijn muziek laat zich niet gemakkelijk in één genre vangen. Is het country? Blues? Soul? Rock? Het antwoord is: allemaal. Chris Stapleton combineert stijlen en creëert zo zijn eigen, onmiskenbare geluid.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Whiskey-Warme Stem: Krachtig én Kwetsbaar

Chris Stapleton’s tenorstem is een muzikaal krachtveld, vol textuur en diepte. Hij beheerst het subtiele spel van intonatie en volume, wat zijn stem een zeldzame diepte geeft. Zijn stem roept misschien beelden op van "Tennessee Whiskey," maar zijn vrouw Morgane, die ook zijn muzikale partner is, prijst hem juist om zijn vermogen om klein en kwetsbaar te zingen. Een kwaliteit die zijn muziek zo persoonlijk en aangrijpend maakt.

Een Stem die Zichzelf Vindt

Chris heeft lang geprobeerd om te klinken als andere bekende zangers, maar uiteindelijk vond hij zijn eigen stem, uniek in zijn rauwe emotie en bereik. Naast zijn zangtalent is hij ook een begenadigd gitarist, maar vandaag staat zijn stem centraal. Met een rijk palet aan genres, emoties en een unieke klank heeft Chris Stapleton zijn plek in de muziekgeschiedenis meer dan verdiend.

Chris Stapleton, een artiest die alle grenzen overstijgt, welkom in de Gouden Strot!

Luister hieronder het fragment van Gouden Strot terug:

Video niet beschikbaar

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie