Programma

Tannaz in gesprek met Samya over coloscopie: 'Heel goed dat ik ben gegaan'

foto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Tannaz in gesprek met Samya over coloscopie: 'Heel goed dat ik ben gegaan'

Op social media heeft Samya Hafsaoui laten weten dat ze een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm) heeft laten doen. Wat was de aanleiding om ter preventie een onderzoek te doen?

"Ik ben 30 geworden en dat vond ik een mooi getal", vertelt ze tijdens NPO Radio 2 in actie voor KWF. Waarom neemt ze het bevolkingsonderzoek gelijk serieus? "Ik vind het heel normaal om het serieus te nemen. Vooral als je een familiegeschiedenis hebt met een bepaalde ziekte en voo mij was dat darmkanker. Ik ben met mijn goede gedrag naar de huisarts gegaan en ben doorverwezen. Toen bleek dat ik twee poliepen had, dus het is heel goed dat ik ben gegaan", vertelt Samya.

Twee poliepen gevonden

Ze hebben tijdens het onderzoek gelukkig gelijk de poliepen kunnen verwijderen. "Het wordt gelijk weggehaald. Dat was het. Het voelt ook heel bizar. Iets wat zo ingrijpend mijn leven had kunnen veranderen. De poliepen waren vrij groot en ik moet over drie jaar weer terugkomen. Je weet niet hoe snel dat het dan kwaadaardig was geworden. Je moet er ook niet te lang over nadenken, maar het is nu weg", aldus Samya.

Hoe is de ervaring van een darmonderzoek? Je hoort het hieronder:

Video niet beschikbaar

NPO Radio 2 in actie voor KWF

NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 2 september een week lang in voor KWF Kankerbestrijding tijdens de KWF Collecteweek. De dj’s vragen aandacht voor KWF en gaan wensen van luisteraars vervullen die te maken hebben met de ziekte. Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie