Programma

Zonder Clyde Stubblefield was James Brown nooit The King of Funk geworden

  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder Clyde Stubblefield was James Brown nooit The King of Funk geworden

Tijdens het Gouden Trommelvlies wordt iedere week een van de grootste drummers ter wereld in de schijnwerpers gezet. Dit keer is het de beurt aan Mr Funky drummer: Clyde Stubblefield.

Clyde Stubblefield werd op 18 april 1943 geboren en groeide op in Tennessee. Deze omgeving was voor hem ook een grote inspiratiebron. "Het ritme van de denderende treinen en stomende fabrieken vormden in zijn hoofd een drumpatroon", legt Emmely uit. Stubblefield begon zijn carrière als sessiemuzikant en als bandlid van Otis Redding, maar in 1965 besloot hij een samenwerking aan te gaan met een andere muzikant: James Brown. "Twee legendes gingen vervolgens met elkaar aan het werk. James Brown, die gek was van de drums en Clyde die daar de perfecte vorm aan kon geven. Zonder Clyde was James nooit The King of Funk geworden", aldus Emmely. Hij maakt tot begin jaren zeventig deel uit van de band van Brown en is ook op veel klassieke nummers te horen zoals Ain't It Funky Now, I Got The Feelin en Cold Sweat.

Funky Drummer

Naast bovenstaande klassieke nummers mag Funky Drummer ook niet in het lijstje ontbreken waarin Clyde een fantastische solo speelt. "Dit stukje is in meer dan 1364 nummers gebruikt als basisbeat! Door onder meer de Beastie Boys, Ed Sheeran, George Michael, LL Cool J, Nicki Minaj en zelfs Sinead o'Connor", vertelt Emmely. Stubblefield is nooit officieel aangemerkt als songwriter van zijn solo in het nummer, waardoor hij ook weinig geld eraan heeft verdiend. In een interview zei hij ooit: “Natuurlijk vind ik het fantastisch dat zoveel artiesten mijn groove gebruiken. Maar het is wel belangrijk, ook voor andere drummers, dat ze dat erkennen. Gewoon even vermelden, dat is al genoeg.” Hij bleef ondanks het mislopen van een hoop inkomsten heel positief en speelde tot 2011, elke maandagavond met zijn eigen band de sterren van de hemel ergens in jazzclub in Madison, Wisconsin.

Erkenning

"En die erkenning waar hij het ooit over had, heeft hij uiteindelijk gelukkig wel gekregen", legt Emmely uit. "Niet alleen van muziekcritici over de hele wereld maar ook van zijn mede-artiesten en fans." Toen hij ziek werd, last kreeg van nierfalen, werd er een fonds opgezet om zijn medische rekeningen te betalen. Zijn allergrootste fan, Prince, maakte zelfs 90.000 dollar over, maar helaas mocht het niet baten. Clyde Stubblefield overleed in februari 2017 op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van een nieraandoening. "Maar hij heeft een buitengewoon fantastische erfenis achtergelaten. The Funky Drummer wordt de meest bescheiden, classy en iconische drummer ooit genoemd. De vader van de hiphop cultuur, inspiratie voor velen en meester van de drumsticks. Zonder zijn groove was funk wat het vandaag de dag is, niet hetzelfde geweest. Lieve Clyde, we hopen dat je Rest in Funk!", aldus Emmely.

Luister het heel fragment hieronder terug:

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag en zondag tussen 10:00 en 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie