Programma

Waarom maken mensen foto's en video's van ongelukken?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom maken mensen foto's en video's van ongelukken?

Als er tegenwoordig een ongeluk gebeurt, zijn mensen eerder aan het filmen dan dat ze te hulp schieten. Shay vraagt het psycholoog Gijs Coppens, die uitlegt waarom mensen dit doen.

Vorige week pleitten verschillende politieke partijen voor een straf op het online plaatsen van foto's en video's van ongelukken. Waarom voelen mensen de behoefte om hun telefoon erbij te pakken om ongevallen te filmen en zelfs online te posten? Shay vraagt het psycholoog Gijs Coppens die uitlegt waar deze drang vandaan komt.

Bystander effect

Volgens Coppens kan het filmen van ongelukken komen door het zogeheten 'bystander effect', ofwel het omstandereffect. Hij vertelt: "Hoe meer mensen ooggetuige zijn van een ongeval of geweld, hoe kleiner de kans dat iemand ingrijpt of helpt. Kennelijk denken we als ooggetuige in een groep vooral: 'Laat iemand anders maar ingrijpen', en in dat kader zie ik ook het filmen." Door te filmen verschuil je je achter je scherm, waardoor je niet hoeft in te grijpen. "Je plaatst jezelf eigenlijk buiten de situatie", aldus Coppens.

Het effect doorbreken

Als door het omstandereffect niemand ingrijpt, kan een situatie mogelijk verergeren. Daarom is het belangrijk om dit effect te doorbreken. "Als je slachtoffer bent van een ongeval of geweld en je wil dat iemand je helpt, dan is het advies om mensen heel direct aan te spreken." Dat kan bijvoorbeeld door het specifiek benoemen van een omstander met 'Hé, jij daar, met die blauwe jas, help me!'. "Door iemand heel direct aan te spreken doorbreek je het 'bystander effect', en dan hoop ik dat iemand ook stopt met filmen."

Video niet beschikbaar

Shay!

Je hoort Shay! iedere zaterdag van 00:00 tot 02:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie