Festival

Jamie Cullum: 'Als iemand je vraagt op North Sea Jazz te spelen, zeg je 'ja''

foto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Jamie Cullum: 'Als iemand je vraagt op North Sea Jazz te spelen, zeg je 'ja''

Jamie Cullum, die in 2003 de wereld met Twentysomething, stond al meerdere keren op North Sea Jazz. Voordat hij het podium opnieuw betreedt, gaat hij in gesprek met Shay over zijn voorbereidingen, nieuwe muziek en zijn liefde voor Nederland.

"Prima", antwoordt hij in het Nederlands op de vraag hoe het met hem gaat. De zanger voegt een paar Nederlandse woorden toe aan zijn vocabulaire als hij voor het eerst naar North Sea Jazz komt.

'Ik gooi het om als ik daar zin in heb'

De laatste keer dat Cullum speelde op North Sea Jazz was in 2019. "Spelen op North Sea is altijd een vrij overweldigende ervaring. Er is niet alleen een fantastisch publiek, maar je bent ook omringd door je vakgenoten. Elke grote muzikant waar ik van houd, bevindt zich tegelijkertijd onder dit dak. Het biedt een geweldige mogelijkheid om mensen te leren kennen en naar de andere bands te luisteren. En je hebt altijd het gevoel dat je op je best bent op North Sea, omdat je dat moet." Druk voelt de zanger overigens niet. "Je moet zorgen dat het goed en opwindend voelt."

In een eerder interview geeft Cullum aan dat hij niet van plan is om dit festivalseizoen te touren. Toch staat hij vrijdag op de NILE-stage in Rotterdam. "Als iemand je vraagt op North Sea Jazz te spelen na Vulfpeck en voor RAYE zeg je 'ja'", legt hij uit.

Bij spelen op North Sea Jazz komt een hoop kijken, waarom het afstemmen van de setlist op de grote zaal waar de Brit in speelt. "Het vraagt om een setlist die levendig en spannend is", vertelt hij. "Er zijn veel mensen en je wilt ze het gevoel geven dat ze één zijn." Toch laat Cullum genoeg ruimte over voor improvisatie. "Dat kenmerkt wat ik doe sinds het eerste uur. Ik gooi het om als ik daar zin in heb."

'Bijna een plaat klaar'

Deze editie van North Sea Jazz heeft Cullum geen nieuwe tracks voor zijn publiek. Al was dat aanvankelijk wel het plan. "Ik had bijna een plaat klaarliggen. Maar het leven zat in de weg en daarom neem ik het op als ik thuiskom van deze tour." Wanneer het album uitkomt, weet de artiest nog niet. Gelukkig licht hij wel alvast een tipje van de sluier op over de sound: "Deze heeft een hele klassieke sound. Het zijn allemaal originele nummers, maar dan in een klassieke setting", vertelt hij. "De volgende keer staat hier wellicht een iets grotere band."

"Nederlanders was het eerste land dat mijn muziek oppikte buiten het Verenigd Koninkrijk", vertelt hij. "Ik was in feite succesvoller hier. En ik heb mijn dochter hiernaartoe meegenomen op vakantie." Cullum vertelt hoe ze samen uitstapjes maakten naar Amsterdam, Leiden, de tulpenvelden en hoe zijn dochter voor het eerst een bitterbal eet. "Dat geeft je misschien een idee van hoe graag ik hier ben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie