Programma

Code Rood voor prostituees in nood door coronavirus

  1. Nieuwschevron right
  2. Code Rood voor prostituees in nood door coronavirus

Duizenden Nederlanders hebben door het coronavirus en bijbehorende maatregelen financiële problemen. Ook veel prostituees hebben het moeilijk. Met het initiatief Code Rood komen verschillende partijen in actie voor deze kwetsbare groep.

Het initiatief is een samenwerking tussen EO-jongerenmerk BEAM, EO Metterdaad, christelijk magazine EvA en Leger des Heils en richt zich op prostituees die door de coronamaatregelen nergens meer heen kunnen. De clubs en de bordelen zijn een aantal weken geleden gesloten waardoor veel vrouwen en mannen zaken als de huur en voedsel niet meer kunnen betalen. Volgens EO-presentator Joram Kaat is de link tussen de EO en de prostitutie niet zo vreemd als deze op het eerste oog misschien lijkt. "Er bestaat een band tussen de EO en mensen die hulp nodig hebben," vertelt hij aan Gijs Staverman.

Geen aanspraak op hulp

En hulp is volgens Kaat heel hard nodig om deze kwetsbare groep werkenden voor nog grotere ellende te behoeden. "Het lastige bij deze groep mensen is dat dit mannen en vrouwen zijn die geen aanspraak maken op de hulp die aangeboden wordt," aldus Joram. "Deze mensen komen vaak uit een ander land, hebben misschien hun papieren niet op orde en dus krijgen ze geen enkele hulp." Volgens de presentator is de alarmerende term 'code rood' geenszins overdreven. De prostituees zijn door alle ontwikkelingen in sneltreinvaart in de problemen gekomen. "Je zag echt binnen een paar dagen dat het voor die mannen en vrouwen ineens een heel slechte situatie werd."

Noodfonds

Uiteindelijk is het de bedoeling om mensen aan te zetten om te doneren voor hulp aan de prostituees. Met honderdvijftig euro is één prostituee geholpen, maar het is niet zo dat dit geld rechtstreeks naar de hulpbehoevenden gaat. Het geld belandt in een noodfonds waarmee organisaties samen kunnen zorgen voor basisbehoeften. Bijvoorbeeld geld voor boodschappen, een veilig dak boven het hoofd of een treinkaartje om naar de opvang te kunnen. "Het zijn echt dat soort hele simpele dingen die voor mij gelukkig nog heel vanzelfsprekend zijn," aldus Joram.

Wil jij je steentje bijdragen aan dit project? Lees er meer over op beam.eo.nl/coderood.

Beluister hier het hele gesprek tussen Gijs en Joram:

DE GROTE BONANZA

NPO Radio 2 staat van maandag 20 t/m maandag 27 april in het teken van De Grote Bonanza! Vraag acht dagen lang nummers aan voor jezelf of voor iemand anders. Wat wil jij horen? Laat het ons weten via de NPO Radio 2 app. Jij vraagt. Wij draaien.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie