Programma

Het verhaal achter 'Take Me Out' van Franz Ferdinand

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Take Me Out' van Franz Ferdinand

In Franz Ferdinands tweede single ‘Take Me Out’ wordt met scherp geschoten.

Bluegrass

Drie van de vier bandleden van Franz Ferdinand wonen aan de start van hun carrière samen in een flatje in Glasgow. In de kamer van zanger Alex Kapranos worden de eerste demo’s opgenomen, aangezien daar de computer staat. Zo ook de single ‘Take Me Out’ uit 2004. Het nummer wordt geschreven door Kapranos en gitarist Nick McCarthy, inmiddels ex-bandlid. Het duo gebruikt tijdens de sessie alleen maar een paar akoestische gitaren en een keyboard. Bij gebrek aan een drummer gebruiken ze het keyboard om de maat aan te houden. De mannen maken gebruik van de ritmesetting Bluegrass. Dat ritme bevalt zo goed, dat het nummer voor een groot deel op dat tempo wordt opgebouwd.

Bijzonder tempo

De eerste keer dat de band het nummer live speelt, voelt het voor de heren nog niet helemaal goed. Het tempo blijkt niet te werken voor bepaalde delen van de track. “De coupletten voelden beter als we het iets sneller speelden. Terwijl het refrein juist beter was als we het langzamer speelden”, vertelt Kapranos. De band besluit daarom om de volgorde om te gooien. “We dachten: 'Misschien werkt het als we alle coupletten aan het begin spelen in een sneller tempo, het lied daarna vertragen en dan het refrein van de track spelen'”, legt de zanger uit. Later voegen ze ook nog een nieuw refrein toe, omdat het oorspronkelijke refrein toch meer aanvoelt als het couplet. “Het is een lied met een introductie die bestaat uit alle coupletten, dan wordt het refrein een couplet en dan verschijnt een nieuw refrein. Het zou niet moeten werken, maar dat maakt het juist wel interessant", vertelt Kapranos.

Net als in de film

Voor de tekst van 'Take Me Out' haalt de band hun inspiratie uit de oorlogsfilm Enemy at the Gates. Het verhaal gaat over twee sluipschutters die allebei wachten totdat de ander in beweging komt zodat ze diegene uit kunnen schakelen. “Dat werd de metafoor voor een romantische situatie en dat is soort van het thema dat door het nummer loopt”, vertelt Kapranos. Het verhaal van de sluipschutters komt volgens hem vooral terug in het refrein met de zin 'I know I won't be leaving here with you'."

Bekijk hier de live-versie van 'Take Me Out' tijdens Pinkpop in 2004:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Franz Ferdinand staat met het nummer 'Take Me Out in 2018 op plek 688 van de Top 2000.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie