Livemuziek
BNNVARA

Michael Kiwanuka trakteert op 3 minuten magie met liveversie Lowdown (part i)

foto: Marco Grey
  1. Nieuwschevron right
  2. Michael Kiwanuka trakteert op 3 minuten magie met liveversie Lowdown (part i)

Top 2000 favoriet Michael Kiwanuka ging vanochtend op visite bij Jan-Willem en Jeroen. En hij kwam niet met lege handen: hij nam z'n hemelse gitaarspel mee voor een liveversie van Lowdown (part i).

Fans moesten er lang op wachten, maar na vijf jaar komt er weer een nieuw album van Michael Kiwanuka aan. Met de release van dubbelsingle Lowdown (part i) en (part ii) geeft hij een veelbelovend voorproefje van het nieuwe album Small Changes. De opvolger van Kiwanuka, waarmee hij een Mercury Prize won, zal hij op 15 november uitbrengen.

Vijf jaar

"Het kost me denk ik veel tijd om een album af te maken", legt Michael uit. "Ik denk dat er tussen album twee en drie ook minstens vijf jaar zat. De volgende zou ik wel eerder uit willen brengen, dus hopelijk duurt die niet zo lang."

'Soms kunnen magische dingen gebeuren'

Hoe Michael die hemelse gitaarsolo's uit z'n mouw schudt? Gewoon beginnen met spelen. "Met muziek kunnen er soms magische dingen gebeuren als je begint met spelen zonder te denken", legt hij uit. "Dan ben je bijna het publiek van de muziek terwijl het gecreëerd wordt. Bij de beste liedjes verschijnen de melodieën gewoon en heb je zoiets van: 'Ik wil dit vastleggen'. Maar tegelijkertijd probeer je wel een bepaald gevoel en geluid te bereiken dat je in je hoofd hoort. En tot je dat gevoel hebt gevonden, stop je niet."

Part I en II

Op die manier schreef Michael Kiwanuka ook Lowdown (part i) en (part ii). Met de creatie van deze dubbelsingle kan hij meteen een bucketlist-item afvinken, een part I en part II creëren heeft hij namelijk altijd al willen doen. "Ik zou graag willen zeggen dat het altijd bedoeld was als twee delen", vertelt hij. "Maar het waren eigenlijk twee verschillende stukken muziek, waarvan ik uiteindelijk besloten heb om ze samen te voegen en Lowdown (part i) en (part ii) te noemen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 6.00 tot 9.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie