Artiest

David Bowie

  1. Artiestenchevron right
  2. David Bowie
Engelse singer/songwriter en acteur die sinds eind jaren '60 hits scoort. David Bowies klassiekers zijn o.a. 'Space Oddity', 'Fame' en 'Heroes'. Met maar liefst vijf singles weet de muzikale kameleon de nummer 1-positie in ons land te halen. Een keer alleen ('Let's Dance') en vier keer met de hulp van anderen: 'Under Pressure' (samen met Queen), 'This Is Not America' (met de Pat Metheny Group), 'Dancing In The Street' (met Mick Jagger) en 'Tonight' (met Tina Turner).

Het is 1969, de periode van de peace & flower power, wanneer een onbekende David Bowie doorbreekt met het nummer over een gestrande astronaut, 'Space Oddity'. Deze song wordt door de BBC in 1969 gebruikt voor een documentaire over de maandlanding. Mede door dit programma wordt 'Space Oddity' een nummer 1-hit en Bowies carrière is meteen gelanceerd. 

Vormende jaren

De naam Bowie heeft hij een paar jaar ervoor bedacht omdat zijn eigen naam (David Robert Jones) te veel leek op die van Davy Jones, zanger van The Monkees. Als geen ander weet Bowie trends in de popmuziek (glamrock, funk, ambient, new wave etc.) voor een groot publiek toegankelijk te maken. Als tiener speelt Bowie saxofoon in diverse schoolbandjes. Aan deze roerige tijd houdt hij zijn verschillend gekleurde ogen over. Tijdens een gevecht om een meisje wordt hij namelijk in zijn oog geraakt, waarna zijn oog onherstelbar wordt beschadigd.

Veranderingen

Bestempeld als glam-rocker en alter-ego Ziggy Stardust en The Thin White Duke wordt hij ooit geboren als David Robert Jones, op 8 januari 1947, Brixton, Londen, Engeland. In 1970 vinden er een aantal belangrijke veranderingen in Bowies leven plaats. Zijn vader overlijdt, zijn broer wordt in een inrichting geplaatst en hij trouwt met Angela Barnett (die later twee biografieën over Bowie's zou schrijven: Free Spirit en Backstage Passes). Bovendien verruilt hij manager van het eerste uur Kenn Pitt in voor Tony DeFries. 

Debuut

Bowie neemt hetzelfde jaar (1970) het nummer 'Tired Of My Life' op. Hiervan wordt gezegd dat dit het eerste nummer is dat hij ooit schrijft op 16-jarige leeftijd. Met gitarist Mick Ronson, drummer Mick ‘Woody’ Woodmansey, producer/bassist Tony Visconti en drummer Ralph Mace maakt Bowie zijn eerste grote album: The Man Who Sold The World (1970). Thema’s in dit werk -die verder ook als een rode draad door zijn carrière lopen- zijn seksuele perversie (in het nummer 'The Width Of A Circle'), mentale gekte ('All The Madmen') en Nietzscheaans nihilisme ('The Supermen'). 

Glam

In de jaren zeventig is Bowie de onbetwiste koning van de glamrock. Als een kameleon presenteert hij zich om de haverklap in andere extraverte kostuums waarmee hij speelt met zijn bi-seksualiteit en provoceert met zijn multiple personages en tegenstrijdige uitspraken. Het album The Rise and Fall Of Ziggy Stardust komt uit in juni ’72 en wordt door het blad Melody Maker beschreven als ‘zijn meest invloedrijke en beroemde album ooit’. Vooruitlopend op de jaren tachtig golf van electro-pop synthesizer muziek resulteert Bowies samenwerking met Brian Eno (in Berlijn, van’76 tot ’79) in de albums Low, Heroes en Lodger waarop je de invloed van Eno’s minimalistische elektronische geluiden duidelijk hoort. 

Evolutie

Maar Bowie heeft het ook in zich om commerciële songs te schrijven zoals in 1985 met Let’s Dance. Zijn songs worden ditmaal geproduceerd door Nile Rodgers (die ook bekend werd voor zijn werk voor Chic en Madonna). Het album Black Tie, White Noise (1993) wordt ook onder supervisie van Rodgers vervaardigd. Bowie vervolgt zijn carriere met pogingen aan te sluiten bij nieuwere muziekstromingen. Zo toert hij in 1995 zelfs met Nine Inch Nails en brengt in 1997 de drum & bass CD Earthling uit. De BBC brengt in 2000 het compilatiealbum Bowie At The Beeb uit, waarvan twee cd’s opmerkelijke BBC radio sessies uit ’68 -’72 bevatten. De derde cd is een registratie van Bowies indrukwekkende live optreden in de BBC Radio Theatre op 27 juni 2000. 

Multi-talent

Inmiddels is Bowie veel meer dan zanger. Hij is performer, producer én schilder (hij exposeert in 1995 met zijn schilderijen in The Gallery in Londen). Maar multi-media (en met name internet) fascineert hem ook en hij heeft er sinds 2001 een hobby bij: een eigen online radiostation, Community BowieRadio. In de zomer van 2001 brengt David Bowie twee bijzondere albums uit: All Saints (een verzameling instrumentale nummers uit de periode 1977-1999) en Christiane F (heruitgave van de oorspronkelijke soundtrack van de film Christiane F. Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo). Een hernieuwde samenwerking met producer Tony Visconti levert Bowie twee nieuwe cd's op: Heathen (2002) en Reality (2003). 

Gezondheid

David begint in september 2003 aan een tournee van meer dan honderd concerten in anderhalf jaar. Helaas wordt deze reeks in 2004 voortijdig afgebroken vanwege gezondheidsproblemen, naar later bleek een lichte hartaanval. Op enkele samenwerking na blijft het relatief rustig rond David Bowie. Hij houdt zich vooral bezig met zijn gezin. In 2006 krijgt de zanger nog wel een Grammy uitgereikt voor zijn hele oeuvre.

The Next Day

De biograaf van David Bowie, Paul Trynka, vertelt in 2011 tijdens een interview dat Bowie zeer waarschijnlijk geen muziek meer uit zal brengen. De beste kerel kan een andere baan zoeken want in 2013 is er opeens een  aankondiging van een nieuw album; The Next Day. Twitter en Facebook ontploffen bijna! Als voorloper brengt Bowie ‘Where Are We Now?’ en ‘The Stars (Are Out Tonight)’ uit. ‘Where Are We Now?’ verschijnt op de 66e verjaardag van Bowie. The Next Day verschijnt in maart 2013.

Musical Lazarus

In november 2015 gaat in New York de musical Lazarus in premiere, geregisseerd door de Nederlandse regisseur Ivo van Hove. Voor deze productie wordt bestaande en nieuwe muziek van Bowie gebruikt.

Overlijden

Op 10 januari 2016 overlijdt David Bowie aan de gevolgen van kanker. Een paar dagen eerder, op 8 januari, brengt hij op zijn 69e verjaardag zijn laatste album Blackstar uit.

Nummers van David Bowie