NPO Radio 2 Top 2000

Lives spirituele I Alone zet Paradiso op z'n kop in 2008

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lives spirituele I Alone zet Paradiso op z'n kop in 2008

Voor de band door gigantische ruzies volledig uit elkaar valt in 2009 (en vervolgens nog een keer in 2011 en 2022), staat Live in 2008 in Paradiso voor een laaiend enthousiast publiek.

Het is lastig te bedenken dat de vier mannen van de klassieke line-up ooit beste vrienden waren - Live anno 2024 is na een grote renovatie niet meer te herkennen. De Amerikaanse band, bestaande uit zanger Ed Kowalczyk, gitarist Chad Taylor, bassist Patrick Dahlheimer en drummer Chad Gracey, is de afgelopen jaren volledig opgevreten door onderlinge conflicten, flinke rechtszaken en ruzies over geld. Waar ze als twintigers de wereld aan hun voeten hebben liggen, zijn de spanningen binnen de band in 2009 zo hoog opgelopen dat mannen permanent uit elkaar gaan - om in 2011 weer heropgestart te worden door Taylor, Dahlheimer en Gracey, zonder Kowalczyk. Die laatste voegt zich in 2016 wel weer bij de band, om vervolgens in juni 2022 Taylor te ontslaan én in september dat jaar als Live op tour te gaan zonder Dahlheimer en Gracey. Die laatste klaagt Taylor en Dahlheimer vervolgens weer aan. Snap jij het nog?

Obsessief liefdeslied

In hun hoogtijdagen brengt de band in 1994 Throwing Copper uit, met hierop onder andere megahit Lightning Crashes. Op dit album staat ook I Alone: een spiritueel nummer dat voortkomt uit enorme onzekerheid. Kowalczyk legt aan Songwriting Magazine uit dat de openingszin, 'It's easier not to be wise' slaat op zijn levenslange interesse in spirituele tradities, filosofie en het vinden van antwoorden op de grote vragen van het leven: "Die eerst zin is een overgave aan de vanzelfsprekendheid dat het makkelijker is om geen wijze man te zijn. Het is makkelijker om te zijn wat we zijn: jonge wezens die hun weg proberen te vinden in het leven." De coupletten schetsen een man die op zoek is naar de grote antwoorden in het leven.

Quote

"Het is lastig om over spiritualiteit te schrijven zonder afgezaagd te zijn."

"Het is lastig om over spiritualiteit te schrijven zonder afgezaagd te zijn", vertelt Kowalczyk aan Louder Sound. Hij geeft aan dat hij in die periode in zijn leven alle grote zaken bevraagt. "De songtekst was een soort montage van allemaal kleine, betekenisvolle zinnen. Alles bouwde op naar een soort koorts in het refrein, dat gaat over het idee dat er enkelvoud in liefde zit. Het stond bekend als een obsessief liefdeslief, maar ik zat eigenlijk tussen relaties in."

Mocht je nu nog steeds niet begrijpen waar het nummer over gaat - geen zorgen: Kowalczyk geeft aan dat het nummer volledig open is voor eigen interpretatie. "Het is onmogelijk om dat nummer verkeerd op te vatten. Mensen maken het hun eigen. Als ik When The Streets Have No Name hoor, weet ik niet precies wat dat nummer betekent, maar dat maakt me niet uit. Het neemt me ergens mee naar toe en klinkt spiritueel logisch. Dat is wat ik denk dat I Alone doet."

Paradiso

In 2008, vlak voor de bom barst, staat de band in Paradiso te Amsterdam. Deze concertzaal is dé plek voor de opnames van livealbum en DVD Live at the Paradiso - Amsterdam. Halverwege het album vinden we I Alone: een van de hoogtepunten van het hele optreden. Na een intro van een minuut introduceert Kowalczyk de beruchte 'It's easier not to be wise', waarna het publiek losgaat. Als het refrein aanbreekt, kan de zanger zijn microfoon links laten liggen - het publiek neemt de zangplichten volledig over.

Bekijk het optreden hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Live in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staat Live 5 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Lightning Crashes op 282. I Alone staat op plek 943. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie