Madness' Baggy Trousers is de tegenhanger van Pink Floyd: 'Laat leraren met rust'
In deze aflevering van de Top 2000 a gogo geeft Madness-leadzanger Suggs een tour door de Londense wijk Camden, terwijl hij vertelt over het ontstaan van de band en het nummer Baggy Trousers.
Camden is in de jaren 70 een broedplaats voor bandjes. In de wijk vind je volgens Suggs maar liefst dertien pubs, die stuk voor stuk zaaltjes hebben. Die ruimtes worden doorgaans gebruikt voor “bruiloften, rouwbijeenkomsten en avondwakes. Maar als ze leeg stonden, kon je er met je bandje optreden”, vertelt hij.
The Dublin Castle
De mannen van Madness mogen hun talent beproeven in The Dublin Castle, waar kroegbaas Alo hen de kans geeft op te reden. Suggs loopt naar de achterkant van de kroeg, waar een afgesloten ruimte zit, met een klein podium en een barretje. “Het zweet gutste hier letterlijk van het plafond”, herinnert hij zich. “We stonden hier elke woensdagavond en we trokken elke week meer publiek. En zo kregen we steeds meer fans.”
Madness, die heeft eind jaren 70 een unieke mix speelt van pop en ska, is een vreemde eend in de bijt. “Mensen snapten er in het begin niks van. Een beetje rondspringen op Jamaicaanse muziek? Dat was toen iets nieuws.”
Songwriting debuut
De Britse band wordt steeds populairder en breekt uiteindelijk door met One Step Beyond. “We beginnen er nog steeds elk optreden mee. Het fungeert als een soort startschot. Als je dat nummer speelt, zit de stemming er meteen in.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Net zoals One Step Beyond bestaat het overige repertoire van Madness uit covers, tot de drummer van de band zelf iets schrijft. Het geeft Suggs genoeg zelfvertrouwen om zich ook eens aan songwriting te wagen. “Opeens kwam Baggy Trousers in me op. Dat ging over m’n schooltijd. Het was een soort inrichting, vol leerlingen die nergens meer welkom waren”, vertelt de zanger. Op de Quintin Kynaston-school, waar hij als jongen naartoe gaat, zitten maar liefst duizend leerlingen, allemaal jongens. “Het was heel pittig om je daar te handhaven. Het ging er ruig aan toe.”
Tegenhanger van Pink Floyd
Baggy Trousers is dan ook de tegenhanger van Pink Floyds Another Brick in the Wall, waarin kritiek wordt geuit op de onderdrukkende aard van het schoolsysteem: “Teacher, leave them kids alone.” Suggs’ ervaring geeft hem een andere kijk op de rol van leraren en het gedrag van leerlingen: “Bij ons was het eerder: kinderen laat de leraren met rust. Halverwege het refrein van Baggy Trousers kies ik in feite hun kant. Want bij ons hadden de docenten het echt niet makkelijk.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.