NPO Radio 2 Top 2000

Hoe illegale alcoholsmokkel The Hollies' Long Cool Woman (In a Black Dress) inspireert

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe illegale alcoholsmokkel The Hollies' Long Cool Woman (In a Black Dress) inspireert

Na een avondje uit in Engeland staat Allan Clarke van The Hollies samen met Roger Cook en Roger Greenaway stil bij de Amerikaanse drooglegging in de jaren 30 van de vorige eeuw. Hoe deze historische periode leidt tot de creatie van Long Cool Woman (In a Black Dress) lees je hieronder.

The Hollies-frontman Allan Clarke schrijft Long Cool Woman (In a Black Dress) samen met de Britse songwriters en producers Roger Cook en Roger Greenaway. Hun inspiratie? Die haalden ze uit alcohol, of beter gezegd: het gebrek daaraan.

Een kleine duik in de geschiedenis

Aan het begin van de 20ste eeuw leidt de slechte economische situatie in de Verenigde Staten tot meer alcoholmisbruik. De overheid voert daarom in 1920 een verbod in via de grondwet op de verkoop en productie van alcohol. Het doel: alcoholisme uitbannen.

Aanvankelijk wijzen dalende criminaliteitscijfers en toenemende welvaart op een geslaagd experiment. Maar het simpelweg verbieden van het goedje blijkt geen langetermijnoplossing; er ontstaat een levendige handel in illegale drank. De onvrede over het amendement in de Amerikaanse grondwet groeit en in 1933 proosten een hoop Amerikanen op het einde van de drooglegging.

Smokkel

The Hollies schrijven Long Cool Woman (In a Black Dress) over de grootschalige smokkel van illegaal gestookte alcohol in de jaren 30, maar dan wel vanuit Engeland, legt Roger Cook uit in een interview met Nashville Songwriters Association International. "We waren net uitgegaan en hadden zelf flink wat gedronken." Vol inspiratie keert de groep terug om een lied te schijven "over het verbod en alle slechte mensen daaromtrent."

Het nummer vertelt het verhaal van een FBI-agent, een inval in een bar en een femme fatale. "De FBI-inval en deze (vrouw) die aan de bar zingt. (De verteller) wil niet dat ze in de problemen komt. Dus redt hij haar als het ware", vertelt Cook.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De hardere sound van Long Cool Woman (In a Black Dress) ligt niet geheel in lijn met eerdere tracks van de The Hollies. Voor dit swamp rock-nummer zou Clarke geïnspireerd zijn geraakt door de vocalen van John Fogerty op Green River. Het nummer wordt dan ook regelmatig – ten onrechte natuurlijk – toegeschreven aan Creedence Clearwater Revival.

The Hollies in de NPO Radio 2 Top 2000

The Hollies staat sinds de eerste editie in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe de Engelse band het door de jaren heen doet in de lijst der lijsten? Check hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie