Led Zeppelin I: de ramp achter de albumhoes
De iconische albumhoes van Led Zeppelin I uit 1969 is direct herkenbaar aan de zeppelin die in vuur en vlam staat. Het debuutalbum zorgt voor de start van de carrière van een van de grootste rockbands allertijden.
Het duurt even voordat de band compleet is en onder de naam Led Zeppelin bekend wordt. Het verhaal gaat dat gitarist Jimmy Page erg enthousiast is om een supergroep te vormen met Keith Moon, Jeff Beck en John Entwistle, Moons bandlid van The Who. Keith heeft er alleen weinig vertrouwen in. "De band zal neerstorten als een loden ballon", voorspelt Moon.
Het ontstaan van de naam
Page bewijst het tegendeel en vormt een groep met Robert Plant, John Bonham en John Paul Jones. Ze treden in het begin op onder de naam van The Yardbirds, de originele band van Jimmy Page. De uitspraak van Keith Moon inspireert de mannen om de band Led Zeppelin te noemen en zo geschiede. Er gaan meerdere versies rond over het ontstaan van de naam. Welk verhaal klopt, zullen we waarschijnlijk nooit weten.
In vuur en vlam
Dat het luchtschip op hun debuutalbum geïnspireerd is door de bandnaam, valt niet te betwisten. Kunstenaar George Hardie komt ook eerst met het idee van een zeppelin in de wolken. Dat wordt direct aan de kant geschoven, maar ze gebruiken het wel als logo op de achterkant van de eerste twee albums. Het is Jimmy Page die voorstelt om een foto van de Hindenburg-ramp in 1937 te gebruiken. De zeppelin die in vuur en vlam ten onder gaat, zet de perfecte toon voor de rock 'n roll-muziek op het album.
Hardie gaat met de foto aan de slag. Hij zorgt ervoor dat de tekening genoeg is aangepast, zodat ze geen auteursrechtclaim kunnen krijgen. "Het was het kunsttijdperk van Andy Warhol. Veel Amerikaanse popkunstenaars gebruikten bestaande afbeeldingen in hun kunst", vertelt George in een interview. Voor zijn ontwerp gebruikt de kunstenaar een technische pen en inkt om de iconische zwart-wit tekening te maken.
foto: Albumhoes Led Zeppelin
De Hindenburg-ramp
Jaren later vertelt George Hardie dat hij er in die tijd beter over na had moeten denken om de foto van de Hindenburg-ramp te gebruiken. "Er zijn zoveel mensen gestorven. (...) Als je nu ook naar films kijkt van deze ramp, hoor je het geschreeuw van de slachtoffers..." Vijfendertig mensen komen om het leven wanneer het grootste passagiersluchtschip ter wereld ten onder gaat. De ramp met de Hindenburg betekent het einde van het tijdperk van de zeppelins.
Dat het debuutalbum met zijn ontwerp de eerste is van veel succesvolle platen van Led Zeppelin, heeft Hardie nooit kunnen bedenken. "Zoveel verstand heb ik niet van muziek."
Slechte recensies
In eerste instantie krijgt het debuutalbum van Led Zeppelin te maken met slechte recencies. Zo noemt muziektijdschrift Rolling Stone Jimmy Page een slechte producer en schrijver, en is zanger Robert Plant 'lang niet zo opwindend.' De rockband moet niks hebben van de kritiek en herstelt hun reputatie met geweldige liveshows.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Led Zeppelin in de NPO Radio 2 Top 2000
In 2021 staat Led Zeppelin met acht nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. Stairway To Heaven staat als hoogst genoteerde op plek 7.