NPO Radio 2 Top 2000

In Crazy bezingt Seal zijn persoonlijke reis

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In Crazy bezingt Seal zijn persoonlijke reis

Begin jaren 90 maakt Seal zijn entree met zijn zelf getitelde debuutalbum. Killer groeit uit tot een grote hit, samen met Crazy, het nummer dat de Britse wereldster ontleedt in deze aflevering van de Top 2000 a Gogo.

Het fenomenale succes van Seal kwam na een minder vruchtbare periode. Als twintiger werkt hij in een opnamestudio, waarhij koffie en thee verzorgt voor artiesten. Een eigen gitaar kan hij zich op dat moment niet veroorloven. "Ik pakte de gitaren die de artiesten ’s avonds in de studio achterlieten", vertelt de zanger. Op een zekere avond speelt hij opnieuw op een gitaar die niet van hem was en dan gebeurt er iets: "De melodie kwam er meteen uit."

Michail Gorbatsjov

Eind jaren 80 gebeurt er veel in de wereld. De Berlijnse Muur valt in 1989, het studentenprotest op het Tiananmenplein en er vindt een bijzondere ontmoeting plaats. "Gorbatsjov had toen een ontmoeting met de paus. Het was heel lang geleden dat iemand uit de voormalige Sovjet-Unie dat had gedaan."

"A man decides after 70 years, that what he goes there for, is to unlock the door." In de songtekst is duidelijk te horen dat ontmoeting Seal inspireert. "Het gaat over risico nemen, uit je comfortzone stappen. Gorbatsjov was bij uitstek iemand die dat deed."

'Tegen de stroom in'

Toch betekent de tekst meer voor Seal dan een diplomatieke zet. "Het gaat niet over hem of over de val van de Berlijnse Muur. Daar gaat het niet echt over. Het gaat over mijn persoonlijke reis en over uit mijn eigen comfortzone stappen, dat ik de controle in het songwriting loslaat en risico neem om voor positieve verandering te zorgen. En soms kan die positieve verandering chaos zijn. Crazy gaat over in het diepe springen, tegen de stroom ingaan, iets doen wat veel mensen onlogisch lijkt en wat jou zelf onlogisch lijkt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alles is mogelijk

Een belangrijke factor in het succes van Seal is zijn mentor producer en bassist Trevor Horn. "Ik ben zo blij dat we elkaar hebben gevonden. Voor Trevor bestaat het woord 'onmogelijk' niet. Hij staat overal voor open", vertelt Seal.

En die waardering is wederzijds. "Toen ik Seal ontmoette, zong hij ter plekke voor me", vertelt Trevor, wiens aandacht was getrokken. "Ik zei: "Als je daar een tekst op schrijft, wordt het nummer nog beter." En toen kwam hij daarmee. Ik was er weg van." Het enige wat Trevor nog toe wil voegen is een brug. "In a sky full of people" is het resultaat. "Sindsdien vind ik dat elk nummer een goede brug moet hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Seal in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 heeft Seal 2 noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe zijn muziek zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie