NPO Radio 2 Top 2000

Volgens Peter Green luisteren we naar het verkeerde deel van Fleetwood Macs Oh Well

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Volgens Peter Green luisteren we naar het verkeerde deel van Fleetwood Macs Oh Well

In 1969 is Fleetwood Mac nog op-en-top bluesband. Dit jaar brengen ze album Then Play On, waar ook Oh Well op staat: een nummer dat uit twee delen bestaat, maar waarvan we, als het aan Peter Green ligt, niet het beste deel luisteren.

De Fleetwood Mac die de meeste mensen vandaag de dag kennen, is allesbehalve de rockband die het oorspronkelijk was. In 1967 sluiten Peter Green en Mick Fleetwood de handen ineen met Jeremy Spencer en Bob Brunning. Die laatste wordt al snel vervangen door John McVie, en zo is bluesrockband Fleetwood Mac officieel geboren. In 1968 scoren ze een nummer 1-hit met Albatross, en niet veel later volgt groot succes met Man Of The World. In 1969 komt Then Play On uit: het album waar onder andere Oh Well op staat.

Verkeerde kant

Het nummer bestaat uit twee delen: Oh Well, Pt. 1 en Oh Well, Pt. 2. Hoewel het eerste deel doorgaans veruit het meest populair en geliefd is (zo vinden we 'm steevast ieder jaar terug in de NPO Radio 2 Top 2000), had Peter Green daar zelf een hele andere mening over. "Het beste deel was Part 2 aan de andere kant van de plaat", vertelde hij in 1996 aan Mojo. "Je mist het beste deel, de Spaanse gitaarsolo. De eerste kant was wat we op het podium speelden. Ik dacht niet dat het een hit zou worden en ik haatte het om het te spelen, omdat we het deel speelden dat niet zo goed was als de ander. Ik wilde wat zwaarmoedig gitaargespeel. Ze wilden het deel dat makkelijk te spelen was, dat iedereen kende."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Smaken verschillen

Al die jaren later is Oh Well, Pt. 1 een van de tracks die de band het meest live heeft gespeeld. Far Out Magazine geeft aan dat de band het nummer meer dan 770 keer heeft voortgebracht. Mick Fleetwood vertelt in een interview met Music Radar dat hij altijd een bepaald soort angst voelt als hij Oh Well live speelt: "Het zijn twee minuten van gekheid, waar ik van houd. Het is een stop-en-start nummer, en tot de dag van vandaag krijg ik de 'heebie-jeebies' als ik eraan denk dat ik het verpest - wat goed is, want dat is het kind in mij." Terwijl het tegelijkertijd ook een van zijn favoriete nummers is. "De structuren die ik tezamen had gebracht maken het iets heel unieks. Het werd een hoofdbestanddeel van het dieet, veel meer dan ik me ooit realiseerde wat betreft onze tijdsgenoten en de beste van het beste - ze zijn helemaal gefascineerd door dit nummer." Het feit dat Fleetwood en Green zo verschilden van mening over het nummer, zegt genoeg over het verloop van de band. Green verliet een jaar nadat Oh Well uitkwam de band, waarna Fleetwood niet veel later met nieuwe bandleden een nieuwe weg insloeg.

En voor de liefhebbers die deel 1 van de plaat ook graag nog en keertje horen, hebben we deze fantastische liveversie uit 1969 in de aanbieding.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fleetwood Mac in de NPO Radio 2 Top 2000

Fleetwood Mac staat in 2023 welgeteld 19 keer in de lijst der lijsten. Hun hoogste notering is Go Your Own Way op plek 39. Oh Well staat op plek 1254. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie