NPO Radio 2 Top 2000

Blue Öyster Cults Don't Fear The Reaper bezingt de onvermijdelijkheid van de dood

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Blue Öyster Cults Don't Fear The Reaper bezingt de onvermijdelijkheid van de dood

Er gaan talloze verhalen rond over de betekenis van Don't Fear The Reaper. Gaat het over suïcide? Liefde? De dood? Donald "Buck Dharma" Roeser geeft duidelijkheid.

Blue Öyster Cult ontstaat in 1967 op Long Island, New York. De mannen studeren allemaal aan Stony Brook University, wanneer student Sandy Pearlman gitarist Donald Roeser, keyboardspeler Allen Lanier, bassist Andrew Winters en drummer Albert Bouchard hoort jammen. Met de toevoeging van zanger Les Braunstein is de groep compleet. Pearlman gaat door als manager van de band, die in eerste instantie Soft White Underbelly heet. In 1971 is het officieel Blue Öyster Cult.

De dood overleven

Hun grootste hit is Don't Fear The Reaper, dat verschijnt op album Agents Of Fortune uit 1976. Tegen de tijd dat het album uitkomt is Braunstein vervangen door Eric Bloom als vocalist. De songtekst komt van gitarist Donald Roeser, die op dat moment ook wel door het leven gaat als zijn artiestennaam Buck Dharma.

Toen Dharma het nummer schreef, dacht hij veel na over de jong overlijden, en over of hij zijn geliefden en familie weer zou zien als het leven voorbij zou zijn. Dit vele nadenken komt voornamelijk door het feit dat hij al jong gediagnosticeerd wordt met een onregelmatige hartslag. "Ik dacht ik misschien niet zo lang zou leven", vertelt hij in een interview met Songfacts. "Ik werd gediagnosticeerd met een hartaandoening, en dan gaan je gedachten wel eens met je aan de haal - vooral als je jong bent. Dat is waarom ik het schreef. Het is indenken dat je geest de dood kan overleven. Je geest overheerst."

Open voor interpretatie

Dharma omschrijft het nummer zelf als "een liefdeslied waar de liefde het feitelijke fysieke bestaan van partners overstijgt". Hij was dan ook negatief verrast toen hij erachter kwam dat velen het nummer zien als een aanmoediging voor suïcide. "Het gaat niet over suïcide, alhoewel mensen dat eruit halen door de Romeo and Juliet-referentie. BÖC's songteksten zijn altijd stompzinnig, maar diep geweest. Ze zijn zeker open voor interpretatie, en iedereen blijkt zijn eigen gedachten te hebben over wat dingen betekenen. We lieten mensen dat met opzet doen - hun eigen conclusies trekken uit songteksten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blue Öyster Cult in de NPO Radio 2 Top 2000

Don't Fear The Reaper van Blue Öyster Cult staat sinds 2007 op en af in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van dit nummer en vele andere nummers? Chek dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie