Naar cookieinstellingen
chevron down

Jan-Willem Start Op!

BNNVARA

Jan-Willem Roodbeen & Jeroen Kijk in de Vegte

NPO Radio 2 Top 2000

Kerstvoorgerecht van Ramon Beuk

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Kerstvoorgerecht van Ramon Beuk

Fijne mosterdsoep met champagneschuim als voorgerechtje van je kerstdiner. Moeilijk? Nope, we helpen je er stap voor stap doorheen.

Er is geen enkele reden voor om helemaal in paniek de feestdagen door te komen. It's the most wonderful time en Gerard neemt je aan de hand om stressvrij de kerst aan te pakken en roept daarbij de hulp in van onder meer zijn culinaire vrienden.

>> Check alle tips van Gerard om de kerst stressvrij door te komen

Ramon Beuk doet het voorgerecht

Een van de topchefs die we onder speeddial hebben als we in culinaire paniek raken, is Ramon Beuk. En laat hij nou nét samen met Jan Smit een kookboekje uithebben vol kerstgerechten voor iedereen en met alle liefde wilde hij daar een van zijn favoriete voorgerechten uit delen.

Fijne mosterdsoep met champagneschuim

Zo maak je 'm!

Ingrediënten

Soep:
1 ui
2 el olijfolie
1 el mosterd
1 l kippenbouillon
2 el mosterdzaad
250 ml (ongeslagen) slagroom
1 tl kurkuma

Garnituren:
2 witte boterhammen
2 el olijfolie
40 g peterselie (krul of blad)
40 g bieslook

Champagneschuim:
½ ui
200 ml champagne
150 ml (ongeslagen) slagroom
75 g boter
3 eidooiers

Bereiding

Soep:
Snipper de ui. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en mosterd aan, circa 2 minuten.
Blus af met de kippenbouillon en breng het geheel aan de kook.
Als het kookt, vuur laag draaien en het mosterdzaad toevoegen. Laat de soep 20 minuten pruttelen onder regelmatig doorroeren. Voeg na 20 minuten de room toe en maak op smaak met kurkuma, peper en zout. Mix het met de staafmixer tot één geheel.

Garnituren:
Snijd de korst van de boterhammen en het binnenste in blokjes.
Meng de blokjes brood met de olie en een snufje zout in een kom.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak hierin het brood tot croutons aan alle kanten goudbruin door ze in beweging te houden. Laat de croutons afkoelen op een bord met keukenpapier.
Hak de kruiden fijn.

Champagneschuim:
Snipper de ui en doe samen met de champagne in een pan, breng het geheel aan de kook en voeg de room toe. Laat dit tot twee derde inkoken. Neem de pan van het vuur, voeg de boter en de eidooiers toe en puree het met de staafmixer. Maak op smaak met zout en peper. Zeef het mengsel door een fijne zeef.
Giet het geheel in een slagroomspuit. Draai het eerste patroon erop en schudt goed, herhaal dit met een tweede patroon.

Serveren

Schenk de soep in glazen tot 2 cm onder de rand, vul de rest van het glas met schuim en maak af met de croutons en gehakte kruiden.

>> Check alle tips van Gerard om de kerst stressvrij door te komen

Ster advertentie
Ster advertentie

Gerelateerd nieuws

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op NPO Radio 2

NPO Radio 2 gebruikt Functionele en Analytische cookies voor websites optimalisatie en metingen. Geef voor andere cookies je voorkeuren op.

Meer uitleg

Waarom cookies?

De Nederlandse Publieke Omroep plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van de Nederlandse Publieke Omroep gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Analytische cookies voor Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van AT Internet hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Cookies gezet doorAT Internet bevatten alleen een uniek nummer en zijn NPO-specifiek, deze worden niet gebruikt om NPO-bezoekers buiten de NPO-sites te volgen. JavaScript zorgt ervoor dat metingen niet gecached kunnen worden zodat we een herhaalde page-view kunnen tellen.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van de Nederlandse Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek NOBO/Vinex. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk en optimaal mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina\’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s, bezoekers zijn niet uniek te identificeren
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Sociale Media cookies

Cookies om de inhoud van onze website te delen via social media

De artikelen en video’s die je op onze website bekijkt, kun je door middel van buttons delen via social media. Voor het functioneren van deze buttons wordt gebruik gemaakt van social media cookies van de social media partijen, zodat deze je herkennen op het moment dat je een artikel of video wilt delen.

Deze cookies maken het dus mogelijk dat

Bij Social Media sites Ingelogde gebruikers, bijvoorbeeld Twitter of Facebook, het mogelijk is sommige inhoud van onze website direct te delen op die sites. Voor de cookies die de social medianetwerken plaatsen en de mogelijke data die zij hiermee verzamelen, verwijzen wij ook naar de verklaringen die deze partijen op hun eigen websites daarover geven; zie de links hieronder. Let op dat deze verklaringen regelmatig kunnen wijzigen. NPO heeft daar geen invloed op.

  • Facebook (https://www.facebook.com/policies/cookies/)
  • Google+ / Youtube (https://policies.google.com/privacy?hl=nl)
  • Twitter (https://twitter.com/en/privacy)
  • Instagram (https://help.instagram.com/1896641480634370?ref=ig)

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil sociale media koppelingen zoals Facebook berichten en YouTube video’s kunnen zien op deze site:

    Hiermee sta je het plaatsen van cookies door sociale medianetwerken toe. Deze netwerken kunnen je volgen en je internetgedrag gebruiken voor andere doeleinden buiten de NPO om.