NPO Radio 2 Top 2000

Arctic Monkeys onderstreept het succes van AM met Snap Out Of It

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Arctic Monkeys onderstreept het succes van AM met Snap Out Of It

Op 9 juni 2014 brengt Arctic Monkeys de zesde single uit van de met hits gevulde plaat AM. Snap Out Of It is opnieuw een schot in de roos dankzij de 'spirit' van Peter Thomas, de emotionele lyrics en een videoclip die je de rillingen bezorgt.

Indrukwekkende riffs en een stevige groove. Met het vijfde album AM weet Arctic Monkeys bijna een decennium na het debuut van de band uit Sheffield opnieuw indruk te maken. Nummers als Do I Wanna Know?, Why'd You Only Call Me When You're High?, One for the Road en R U Mine zijn onmiddelijke Arctic Monkeys-klassiekers. Billboard omschrijft de plaat in 2014 dan ook terecht als "misschien wel hun meest succesvolle album tot nu toe".

Peter Thomas leent zijn enthousiasme

9 maanden na de release van het album is de wereld getuige van de geboorte van de zesde en voorlaatste single van AM, Snap Out Of It. De band uit Sheffield werkt voor dit nummer samen met Elvis Costello's drummer Peter Thomas, nadat Matt Helders zijn hand breekt tijdens een opnamesessie.

Tegen NME vertelt frontman Alex Turner dat de percussionist niet te horen is op Snap Out Of It, maar dat zijn geest en enthousiasme wel doorklinken. "Als hij er niet was geweest, hadden we dat deuntje waarschijnlijk weggegooid", vertelt de zanger. "Zijn enthousiasme was belangrijk voor de reis." Thomas is overigens wel te horen op een andere track van AM, Mad Sounds.

Snap Out Of It

"Ik hoorde dat je verliefd bent of dichtbij. Ik moet je de waarheid vertellen." In de lyrics waarschuwt Turner, die alle teksten voor het album schrijft, een vrouw dat ze verliefd is op de verkeerde. Volgens de zanger is ze verblind door de liefde en zal vroeg of laat haar hart worden gebroken. "Snap out of it", zo luidt zijn advies aan haar. Misschien mede omdat hij zelf geïnteresseerd is in een romance: "Ik heb het gevoel dat ik het te lang heb uitgesteld."

In de videoclip van Snap Out Of It – die behoorlijk wat aandacht trekt – zijn de rollen omgedraaid. De clip wordt geregisseerd door Aaron Brown en Ben Chappell van Focus Creeps, waarmee Arctic Monkeys regelmatig samenwerkt. De Mexicaanse actrice Stephanie Sigman speelt een vrouw die geobsedeerd lijkt met Turner. Na een duik in het zwembad neemt de in lingerie geklede fan (of misschien wel ex-geliefde) van de zanger plaats op de bank. Op haar televisie spelen echte videobeelden van de groep, die ze aandachtig volgt terwijl ze balanceert op de rand van waanzin. Aan het einde van de 4 minuten-durende clip ziet het personage van Sigman zichzelf terug tussen de beelden, terwijl ze lacht en gelukkig lijkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Arctic Monkeys in de NPO Radio 2 Top 2000

Arctic Monkeys vind je sinds 2014 terug in de NPO Radio 2 Top 2000. Welke nummers sindsdien ook in de lijst der lijsten zijn beland en hoe deze tracks het door de jaren heen hebben gedaan, check je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie