NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter Guns N' Roses' powerballad November Rain

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter Guns N' Roses' powerballad November Rain

Misschien wel een van de meest bekende powerballads uit de geschiedenis van de rockmuziek: November Rain van Guns N' Roses. Wist jij dat het nummer al zo'n tien jaar in het hoofd van Axl Rose ronddwaalde voor het daadwerkelijk uitkwam?

Guns N' Roses is de liefdesbaby van rockbands Hollywood Rose en L.A. Guns, die in 1985 ontstaat. De band bestaat in eerste instantie uit zanger Bill Rose - die niet lang daarna zijn naam officieel laat veranderen in W. Axl Rose, gitarist Izzy Stradlin, gitarist Tracii Guns, drummer Rob Gardner en bassist Ole Beich. Guns, Beich en Gardner verlaten al snel de band en worden respectievelijk vervangen door Slash, Duff McKagan en Steve Adler. Hiermee is de 'klassieke' line-up van de band geboren. Na een moeizame start wordt debuutalbum Appetite For Destruction uiteindelijk een gigantisch succes. Een nummer dat eigenlijk op het album zou staan maar het niet gehaald heeft, is November Rain.

Radeloos

Het nummer komt uit in 1991, maar ligt bijna tien jaar eerder al grotendeels klaar. Oud-gitarist Tracii Guns bevestigt dit in een interview met Music Enthusiast: "Toen we die EP voor L.A. Guns opnamen in '83 speelde hij November Rain - en het heette al November Rain - weet je wel, op de piano. Al die tijd geleden was dit het enige dat hij kon spelen - maar het was van hem." Al ligt het raamwerk van het nummer klaar, weet Rose niet wat hij er verder mee moet. "Hij zei: 'Op een dag gaat dit nummer heel cool zijn'. En ik zei dan: 'Het is nu al cool'. 'Maar het is nog niet af', zei hij dan", vervolgt Guns. Elke keer als er een piano in de buurt was, speelde Rose het nummer. "En ik zei dan: 'Wanneer ga je dit nu eens afmaken?' En dan zei hij: 'Ik weet niet wat ik er mee moet'."

De rockers overwegen in eerste instantie dus om het nummer op hun debuutalbum uit te brengen, maar de ze besluiten dat Sweet Child O' Mine al genoeg ballad is voor een rockalbum. Het past ook niet op vervolgalbum G N' R Lies, en dus eindigt het nummer in 1991 op Use Your Illusion I. Het gerucht gaat dat de powerballad in eerste instantie tussen de achttien en vijfentwintig minuten duurt. Toch weet de band het nummer terug te schroeven tot net onder de negen minuten.

Van bruiloft naar begrafenis

Bij een imposant nummer hoort natuurlijke een minstens zo imposante clip. De clip, die bijna een film genoemd kan worden, vertelt het verhaal van de bruiloft tussen Rose en model Stephanie Seymour, zijn toenmalige vriendin. Het verhaal slaat in de tweede helft echter snel om, als de clip de kijker meeneemt naar de begrafenis van de bruid. Er gaan verhalen rond dat de clip zo'n anderhalf miljoen dollar heeft gekost. Je ziet 'm hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

November Rain in de NPO Radio 2 Top 2000

De powerballad van de Amerikaanse rockers staat steevast in de hoogste regionen van de NPO Radio 2 Top 2000. Sinds het begin van de lijst der lijsten staat het nummer ieder jaar in de top 20. Benieuwd naar het stijgen en dalen van deze en andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie