NPO Radio 2 Top 2000

Kreun, kreun en nog eens kreun: het verhaal achter Led Zeppelins Whole Lotta Love

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Kreun, kreun en nog eens kreun: het verhaal achter Led Zeppelins Whole Lotta Love

Misschien wel een van de grootste kreuners uit de NPO Radio 2 Top 2000: Robert Plant. En dan vooral in Whole Lotta Love, een van Led Zeppelins hoogste noteringen in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het verhaal achter het nummer? Lees dan snel verder.

Britse rockband Led Zeppelin ontstaat in 1968 in Londen, bestaande uit Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones en John Bonham. De band vloeit voort uit voormalige band The Yardbirds en heten in eerste instantie The New Yardbirds. Debuutalbum Led Zeppelin uit 1969 wordt goed ontvangen, maar de echte grote doorbraak is met Led Zeppelin II uit hetzelfde jaar. Op dit tweede album vinden we onder ander Whole Lotta Love.

You Need Loving

Plant put inspiratie voor de tekst van het nummer uit Muddy Waters' You Need Love, dat in 1962 geschreven wordt door bluescomponist Willie Dixon. Led Zeppelin is niet de enige band die dat doet, want ook The Small Faces baseren in 1966 de tekst van hun You Need Loving op die van Dixon.

I ain't foolin', woman you need coolin'
I'm gonna send you, right back to schoolin'

De tekst en melodie van Led Zeppelin hebben een sterke overeenkomst met deze versie. Je hoort 'm hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gekreun

De versie van de Britse rockers brengt een stuk meer pit, emotie en... gekreun met zich mee. Plant bezingt een bijna wanhopig verlangen naar een vrouw, waar hij elk stukje van zijn liefde aan wil geven ('I'm gonna give ya every inch of my love').

Gitarist Jimmy Page neemt de opnames van het nummer voor zijn verantwoordelijkheid als producer, en hij heeft grote plannen. De drums zijn de fundering nummer, dus zit er niets anders op dan een creatieve aanpak. Een van de geluidstechnici plaatst de drums op een platform met meerdere microfoons op willekeurige plekken. "Om van het nummer een panoramische audio-ervaring te maken, moest Bonzo (John Bonham) echt uitblinken zodat elke stokslag duidelijk te horen was en je ze echt kon voelen", vertelt Page aan The Wall Street Journal. "Als de drumpartij precies goed was opgenomen, konden we de rest erop leggen."

Experimenteren

Page gooit alle remmen los in de studio. Geen knopje blijft onaangeraakt en geen effect wordt weggelaten, wat terug te horen is na ongeveer anderhalve minuut in het nummer. In dit tussenstuk gebruikt Page een theremin, een elektronisch instrument dat bespeeld wordt zonder het daadwerkelijk aan te raken. Na ongeveer vier minuten in het nummer, vlak voor Plants kreunpartij, hoor je hem een aantal kreten zingen. Tijdens de opnames gaat hier iets fout, alleen konden Page en een audiotechnicus dit niet meer herstellen. De oplossing? De kreten er dubbel en dwars opleggen zodat het lijkt alsof het zo bedoeld is.

Die eerdergenoemde theremin komt in 1970 in volle glorie voorbij tijdens de liveversie van Whole Lotta Love in The Royal Albert Hall. Deze extra lange versie zit boordevol solo's, geëxperimenteer en natuurlijk, niet te vergeten, een hoop gekreun.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Whole Lotta Love in de NPO Radio 2 Top 2000

Whole Lotta Love staat sinds het begin van de NPO Radio 2 Top 2000 onafgebroken in de lijst. De hoogste notering die het nummer ooit bereikte was plek 86 in 2013. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie