NPO Radio 2 Top 2000

Sting creëert met Fragile een bron van troost in tijd van tegenspoed

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Sting creëert met Fragile een bron van troost in tijd van tegenspoed

Sting schrijft in de jaren 80 het gevoelige Fragile na een tragische dood. Een moderne klassieker, die in de decennia die volgen uitgroeit tot een bron van troost in tijden van tegenspoed, rouw en ander leed.

Tijdens een tropische storm op het Caribische eiland Montserrat in 1987 schrijft Sting een nieuwe single voor zijn album …Nothing Like The Sun. Maar de lyrics - “On and on the rain will fall” - baseert de singer-songwriter niet alleen op eindeloze regenbuien.

In Fragile reflecteert Sting op de vergankelijkheid van het bestaan, nadat het nieuws van de 27-jarige Ben Linder hem bereikt. Linder is een Amerikaanse burgerlijk ingenieur en lid van het Amerikaanse Peace Corps in Nicaragua. Als hij in ‘87 zijn werkdag begint op de bouwplaats van een nieuwe dam bij San José de Bocay, wordt hij doodgeschoten door Contra rebellen.

9/11 en de Golf van Mexico

In de jaren die volgen krijgt Fragile vele betekenissen. Zo wordt het onder andere gebruikt als een pleidooi van milieuactivisten om voor de kwetsbare planeet te zorgen. Na 9 september 2001 krijgt de populariteit van het lied opnieuw een impuls na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. "Fragile had weer een huis gevonden waar ze troost kon bieden", merkt Sting op in Lyrics By Sting.

Als in 2010 de cementafdichting van een oliebron in de Golf van Mexico faalt, leidt dat tot een enorme milieuramp. Om geld op te halen voor getroffen mensen, dieren en het milieu, organiseert Amerikaanse presentator Larry King een 2 uur durende 'telethon'. Sting neemt ook deel en draagt Fragile op aan "alle mensen in de Golf die hun levensonderhoud hebben verloren, en alle dieren en vogels. En als herinnering dat onze ecologie erg kwetsbaar is."

'Gepast begin'

In 2016 raakt Fragile onlosmakelijk verbonden met een andere tragedie. Op 12 november treedt de Britse muzikant op in de Bataclan in Parijs, het eerste concert in de zaal waar om en nabij een jaar eerder islamitische terroristen 90 mensen doodden.

Sting opent de avond met Fragile. "Ik denk dat het een gepast begin is. Ik denk dat het nummer veel toepassingen heeft die we nooit hadden voorzien", vertelt Sting tegen Michel Martin van NPR. "Ik schreef het nummer in de jaren 80, denk ik. Maar elke keer als er iets gebeurt, lijkt het een geschikt nummer om op de radio te spelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sting in de NPO Radio 2 Top 2000

Sting staat sinds de eerste editie in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe de Engelse muzikant het door de jaren heen doet in de lijst der lijsten? Check hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie