NPO Radio 2 Top 2000

Green Day haalt live uit naar Trump in American Idiot

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Green Day haalt live uit naar Trump in American Idiot

Green Day heeft het jaar 2024 helemaal in eigen stijl afgetrapt door een lyrische uithaal te maken naar Donald Trump.

Tijdens het optreden bij ABC’s Dick Clark’s New Year’s Rockin’ Eve With Ryan Seacrest besluit de band een zin te veranderen op het nummer American Idiot. “I’m not part of the MAGA agenda,” zingt Billie Joe Armstrong luidkeels op het nummer. Met MAGA doelt de zanger op de ‘Make America Great Again’-campagne van Donald Trump. Op het origineel bezingt hij dat hij geen deel uitmaakt van de ‘redneck agenda’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uiteenlopende reacties

De actie van de band wordt onthaald met uiteenlopende reacties op verschillende mediaplatformen. Green Day bassist Mike Dirnt had de repercussie niet verwacht. Aan Rolling Stone vertelt hij: “Dit nummer is twintig jaar oud, en we zijn Green Day. Wat had je verwacht? Kom op. Ik denk wel dat het beste aan de aandacht is dat er nu een gesprek wordt gestart. Als mensen met elkaar in gesprek gaan, hoor je vaak eerst de luidste mensen. Pas daarna gaan andere mensen nadenken over wat het écht betekent.” Dit is ook niet de eerste keer dat de band de songtekst verandert. Tijdens een tour in 2017 en in 2019 tijdens het iHeartRadio Music Festival in Las Vegas maken zij dezelfde aanpassing.

Opgeruimd staat netjes

De zanger van de band, Billie Joe Armstrong, windt geen doekjes om zijn mening over de oud-president. Aan Kerrang! vertelt hij: “Trump geeft me diarree.” In 2017 tijdens een tour schreeuwt hij tijdens het opvoeren van American Idiot: “Fuck you, Donald Trump!” Niet kort daarna gebruikt de band Trumps mugshot op een t-shirt bedrukt met de naam van een album van de band, Nimrod. Dit is tevens een scheldnaam voor iemand die zich dom gedraagt en een jager. ‘Opgeruimd staat netjes’ zet de band in de omschrijving van het shirt dat slechts 72 uur verkrijgbaar is. Het geld wat ze hiermee hebben opgehaald gaat naar slachtoffers van de bosbranden op Maui.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie