NPO Radio 2 Top 2000

Hey Joe is de bliksemstart van Jimi Hendrix' kortstondige carrière

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hey Joe is de bliksemstart van Jimi Hendrix' kortstondige carrière

Op 23 oktober 1966 duikt Jimi Hendrix met zijn Experience de studio in om Hey Joe op te nemen. Een jaar later speelt hij het nummer voor het eerst live op Monterey Pop Festival, wat een iconisch optreden wordt. Je ziet 'm hier.

Het is misschien wel een van de bekendste hits van Amerikaanse rocker Jimi Hendrix: Hey Joe. Het nummer komt in 1966 uit en wordt in eerste instantie alleen een gigantische hit in het Verenigd Koninkrijk.

Hendrix is de man

Hey Joe is het nummer dat Hendrix' carrière een flinke kickstart geeft. Nadat hij in 1962 het Amerikaanse leger verlaat, betreedt hij de muziekwereld. Hij leent zich als achtergrondmuzikant voor Little Richard en The Isley Brothers, en vervult de rol van Jimmy James in rockband Jimmy James and the Blue Flames. Met deze band speelt hij op een avond een cover van Hey Joe. Tijdens deze beruchte avond in Club Wha? te New York zit Chas Chandler van The Animals in het publiek, die flink gecharmeerd is van Hendrix' kunsten. Als hij Hey Joe hoort, klikt het bij Chas: Hendrix is de man die dit nummer op moet nemen.

Londen is de plek waar het allemaal gebeurt. Chas nodigt Jimi uit om mee te komen naar de Britse hoofdstad om samen de studio in te duiken, waarna hij ook meteen de rol van manager én producer van de Amerikaanse rocker op zich neemt. Hij verzamelt drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding bij elkaar en doopt de drie om tot The Jimi Hendrix Experience. Met z'n drieën nemen ze op 23 oktober 1966 de Hey Joe op die we vandaag de dag kennen.

Covers

Jimi verzint Hey Joe niet zelf. Zanger Billy Roberts schrijft de tekst van het nummer begin jaren 60. Het moet een gesprek voorstellen tussen twee mannen, waarin 'Joe' vertelt dat hij zijn vrouw wil gaan vermoorden nadat hij haar betrapt heeft op vreemdgaan. Na deze daad vlucht hij wijselijk naar Mexico.

Zanger Billy Roberts claimt de rechten op het nummer in 1962, maar brengt het nummer nooit daadwerkelijk uit. Verschillende artiesten maken een cover van het nummer, maar de versie waar Jimi inspiratie uit put, is die van folkzanger Tim Rose uit 1966.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Monterey

In 1967, drie jaar voor de zanger/gitarist op 27-jarige leeftijd overlijdt, speelt The Jimi Hendrix Experience voor het eerst live in de Verenigde Staten. Het is dubbel feest, want tijdens dit concert spelen ze Hey Joe ook nog eens voor het eerst live. Het is een denderende versie inclusief twee gitaarsolo's, waarvan bij de een zijn mond dienst doet als plectrum, en hij bij de ander zijn gitaar achter zijn hoofd bespeelt. Geïntrigeerd geraakt? Snappen we. Je ziet en hoort 'm hieronder!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hey Joe in de NPO Radio 2 Top 2000

In 1999 stond Hey Joe op plek 77 in de lijst der lijsten. Door de jaren heen is het nummer flink gedaald, tot plek 719 in 2023. Benieuwd naar het stijgen en dalen van dit nummer en anderen in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie