NPO Radio 2 Top 2000

Stevie Ray Vaughan speelt denderende liveversie Pride And Joy in 1985

foto: YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Stevie Ray Vaughan speelt denderende liveversie Pride And Joy in 1985

In 1985 staat Stevie Ray Vaughan met zijn Double Trouble op Montreux Jazz Festival te Zwitserland. Deze spetterende versie van Pride And Joy komt voorbij, inclusief indrukwekkende pianosolo.

Amerikaanse blues-gitarist Stevie Ray Vaughan blies met zijn imponerende gitaarspel bluesrock in de jaren tachtig weer nieuw leven in. In 1977 richtte hij met zangeres Lou Ann Barton de band Triple Threat Revue op, dat in 1978 werd omgedoopt tot Double Trouble en dat een jaar later, na het vertrek van Barton, door het leven ging als Stevie Ray Vaughan and Double Trouble, met Vaughan als vervangend zanger. Samen met drummer Chris Layton en bassist Jack Newhouse zette Vaughan de volgende jaren bluesrock weer volledig op de kaart.

Internationale aandacht

Het trio, dat in 1981 vergezeld werd door bassist Tommy Shannon, timmerde flink aan de weg in de Texaanse muziekscene. Slechts een jaar later werd de vierkoppige band uitgenodigd om op te treden op Montreux Jazz Festival te Zwitserland, waar de mannen flink wat internationale aandacht vergaarden. En niet zomaar wat aandacht, maar onder andere van niemand minder dan David Bowie. Vaughan leent zijn gitaarkunsten in 1983 aan Bowies Let's Dance, waarna de band niet veel later een platendeal tekent bij Epic Records.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Texas Flood

In de jaren hierna brengt de band in totaal vier studioalbums uit, waaronder debuutalbum Texas Flood. Met dit album zetten ze zichzelf stevig op de bluesrock-kaart, en dan voornamelijk met hit Pride And Joy. Het nummer is een ware bluesrock-klassieker en een gevestigde naam in z'n genre.

Montreux

Drie jaar na hun debuutoptreden op Montreux Jazz Festival, staat de band in 1985 weer op het Zwitserse podium. Ook Pride And Joy staat natuurlijk op de setlist. De mannen spelen het nummer vol overgave en gooien er als kers op de taart zelfs een denderde pianosolo in, gevolgd door een minstens zo knallende gitaarsolo.

Het optreden vindt vijf jaar plaats voor Vaughan uit het leven gerukt wordt. In 1990 overlijdt hij in een tragisch helikopterongeluk na een optreden in Wisconsin. De zanger werd 35 jaar oud.

Bekijk het optreden hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pride And Joy in de NPO Radio 2 Top 2000

Pride And Joy staat sinds 2018 ieder jaar in de lijst der lijsten. Benieuwd naar het stijgen en dalen van dit nummer en andere nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie