NPO Radio 2 Top 2000

Robbie Williams' Come Undone markeert het einde van een vriendschap

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Robbie Williams' Come Undone markeert het einde van een vriendschap

"Watch me come undone." In 2003 geeft Robbie Williams zichzelf bloot in Come Undone. Het nummer is opnieuw een groot succes, maar de Britse popster moet ook een hoge prijs betalen voor het succes van de single.

Popsensatie Robbie Williams brengt Come Undone uit in het voorjaar van 2003 als de tweede single van zijn album Escapology. Hij bezingt de oppervlakkigheid van zijn sterrenstatus, de roem en overdaad. De Britse ster, die zich in de 00’s regelmatig wendt tot alcohol en drugs, doet met Come Undone een poging zijn imago en gedrag te ontleden voor het publiek. "Do another interview, sing a bunch of lies, tell about celebrities that I despise, and sing love songs. We sing love songs, so sincere."

Het einde van een vriendschap

Na Feel scoort Robbie Williams opnieuw met Come Undone, een nummer dat hij zelf schrijft. Maar niet iedereen is onder de indruk van de single. In november 2023 verschijnt de door Ridley Scott geproduceerde documentaire Robbie Williams op Netflix. Daarin beschrijft de zanger de ups en ook de downs van zijn carrière. Een van de onmiskenbare dieptepunten is de ruzie die ontstaat tussen de zanger en zijn schrijfpartner Guy Chambers, met wie hij samenwerkt voor onder andere Angels, Let Me Entertain You, Rock DJ en Feel. Aanvankelijk zijn de twee onafscheidelijk. In de docu kijkt Williams oude beelden van zichzelf terug, terwijl hij zijn aanvankelijk sterke band met Chambers beschrijft: "Ik heb een perfect scenario waarin ik liedjes schrijf met iemand die een van, zo niet mijn beste vriend is. En we schrijven samen geweldige liedjes." De twee werken niet alleen samen, maar staan ook samen op het podium én gaan samen op vakantie.

Maar die hechte relatie komt abrupt ten einde wanneer Williams Come Undone aan zijn vriend laat horen. "Hij zei: 'Het is niet erg goed.' En ik dacht: 'Oh, we hebben een probleem. Dit is een probleem.'" De spanning stijgt wanneer Chambers na een wijziging in de songtekst de opname niet over wil doen vanwege de hoge kosten. De Britse zanger vertelt Chambers vervolgensdat de professionele samenwerking na Escapology tot een einde komt. Waarop zijn goede vriend weigert hem te vergezellen op tour.

De ruzie lijkt het definitieve einde van een mooie vriendschap. Maar een decennium later slaan de mannen toch weer de handen ineen voor Robbie Williams' album Swings Both Ways. "Het voelde nooit als het einde", vertelt Chambers tegen de Daily Telegraph. "Ik logeerde in 2008 bij hem thuis met mijn familie en we probeerden toen wel te schrijven, maar het werkte gewoon niet. Maar ik hoopte altijd dat we weer samen zouden schrijven. Ik dacht: wees geduldig. En toen hij het mij vroeg, was ik er klaar voor."

Iets te 'undone'

De videoclip zorgt in 2003 voor de nodige opschudding en is dan ook in twee verschillende versies op MTV te zien. MTV waarschuwt de kijkers dat de clip zeer schokkende beelden bevat. Come Undone kent een gecensureerde versie die MTV voor 22:00 uur te zien is en de originele video die later op de avond wordt vertoond. In het filmpje blikt Williams terug op een ruig feestje vol met seks, drugs en drank.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Robbie Williams in de NPO Radio 2 Top 2000

Benieuwd naar de nummers van Robbie Williams in de lijst der lijsten? Check dan hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie