NPO Radio 2 Top 2000

Jesus to a Child: George Michaels eerbetoon aan een te vroeg verloren geliefde

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Jesus to a Child: George Michaels eerbetoon aan een te vroeg verloren geliefde

Na 18 maanden totale radiostilte staat George Michael weer op het podium met het emotionele Jesus to a Child. Maar welk groot verdriet er achter het nummer schuilgaat, houdt hij nog maandenlang geheim.

In 1996 brengt voormalig Wham!-zanger George Michael Jesus to a Child uit. Het is de eerste single van zijn derde studioalbum Older en tevens het eerste nummer dat hij als solo act direct op nummer één krijgt in het Verenigd Koninkrijk.

Onvoorwaardelijke liefde

Michael draagt Jesus to a Child op aan zijn overleden partner, de Braziliaanse Anselmo Feleppa. Ze ontmoeten elkaar in 1991 in Rio de Janeiro, als Michael daar optreedt. “Hij was de eerste van wie ik echt onvoorwaardelijk hield”, vertelt de zanger in zijn biografische documentaire Freedom Uncut. De vreugde van de twee is van korte duur. Slechts 6 maanden na het begin van hun relatie wordt bij Feleppa de ziekte vastgesteld. In 1993 komt hij op 36-jarige leeftijd te overlijden aan aids-gerelateerde gevolgen.

Tot stilstand gebracht door zijn rouw, verdwijnt Michael 18 maanden lang uit de spotlight en staakt hij het schrijven en optreden. Uiteindelijk besluit hij zijn verdriet achter zich te laten en aan een nieuw hoofdstuk van zijn leven te beginnen. De kunst van het schrijven is Michael tijdens zijn pauze niet verloren. Binnen slechts een paar uur slaagt hij erin de teksten van Jesus to a Child op papier te krijgen. “Het was zo'n nummer dat gewoon voelde alsof het me werd aangereikt. Ik hoefde er niet veel moeite voor te doen; het kwam vanzelf”, vertelt Michael in een interview met 8 Days Magazine.

Met zijn liedteksten weet Michael aan te tonen dat het nummer uit diep verdriet voorkomt. Zinnen als “de hemel gaf en de hemel nam” en “ik dacht dat ik nooit meer hetzelfde zou voelen voor iemand of iets, ooit weer” weerspiegelen het verlies dat de zanger heeft geleden. Niet alleen de tekst van het nummer is een eerbetoon aan zijn geliefde. Voor de beat van Jesus to a Child laat Michael zich inspireren door de bossanova-stijl, verwijzend naar de Braziliaanse afkomst van Feleppa.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor het publiek blijven de gebeurtenissen die aan de emotionele ballade voorafgaan zo’n 2 jaar onbekend. Michaels privéleven wordt namelijk zorgvuldig uit de media gehouden. Tijdens het uitbrengen van het nummer is de zanger nog niet openlijk als homoseksueel naar buiten getreden, dus treedt hij niet in detail over zijn relatie met Feleppa. Pas in 1998, nadat Michaels seksualiteit publiekelijk bekend is, wordt duidelijk wie het onderwerp van het lied is. Tot aan Michaels dood in 2016 draagt de zanger Jesus to a Child op aan Feleppa tijdens live-optredens.

Stille sponsor

Een ander geheim dat Michael weet te bewaren, zijn zijn gulle donaties aan goede doelen. Na zijn dood komen verschillende verhalen aan het licht over de vrijgevige acties van de zanger. Zo ook het verhaal van ChildLine, een organisatie die psychologische hulp aan kinderen biedt. Alle opbrengsten die Jesus To A Child Michael oplevert, schenkt hij aan de organisatie. Zelf houdt hij deze verhalen liever uit de schijnwerpers, ondanks de onzelfzuchtigheid van zijn acties. “Hij wilde niet dat het bekend werd of deel uitmaakte van zijn imago”, licht Esther Rantzen, oprichter van ChildLine, toe in een interview met BBC News.

MTV Awards

Hoewel Michael in 1996 de single pas officieel uitbrengt, geeft hij 2 jaar eerder al een primeur bij de MTV Awards in Berlijn. Met dit emotionele optreden, waarmee de zanger zijn comeback maakt, weet hij een diepe indruk te maken op het publiek. Uitgerust met een orkest treedt hij het nummer voor de Brandenburger Tor op. Michaels verdriet en verlies zijn in dit optreden duidelijk voelbaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jesus to a Child in de NPO Radio 2 Top 2000

Sinds 2003 staat George Michaels Jesus to a Child onafgebroken in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van andere nummers in de lijst? Check hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie