NPO Radio 2 Top 2000

Dire Straits op het TopPop-podium met Water Of Love

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Dire Straits op het TopPop-podium met Water Of Love

De Britse rockgroep Dire Straits brengt in 1978 Water Of Love uit als tweede single van hun titelloze debuutplaat. Datzelfde jaar brengt de band een bezoekje aan Hilversum, waar ze met hun gloednieuwe single optreden bij TopPop.

Nadat de Britse band Dire Straits in juni 1977 voor het eerst optreedt, maken de bandleden een maand later een demo en krijgen ze datzelfde jaar nog een platencontract aangeboden bij Phonogram Records. Begin 1978 nemen Mark Knopfler, David Knopfler, John Illsley en Pick Withers hun titelloze debuutalbum op. Het label is zo onder de indruk van de demo dat ze Muff Winwood de plaat laten produceren in de Basing Street Studios in Londen.

De toekomst

Maar waar de aanloop naar de plaat een wervelwind van voorspoed lijkt, blijft het succes van het debuutalbum in eerste instantie uit. Sultans Of Swing, de eerste single en een van de meest geliefde Dire Straits-tracks, komt niet in de Britse hitlijsten. Pas in april keert het tij, aangewakkerd door het succes van de heruitgegeven single.

In oktober 1978 brengt de band in Nederland ook Water Of Love uit als single, waar hij het op nummer 28 belandt in de Single Top 100. Het nummer wordt geschreven door Knopfler die in ’86 tegen The Sydney Morning Herald vertelt dat hij zich liet inspireren door zijn eigen frustratie: "Ik had het gevoel dat ik nergens heen ging. Ik zag mijn toekomst lang en kil voor me uitstrekken."

TopPop

Datzelfde jaar is Dire Straits te gast bij AVRO’s TopPop. Ze spelen in Hilversum niet alleen hun allereerste Nederlandse Top 40-notering Sultans Of Swing, maar Knopfler & co. brengen ook Water Of Love ten gehore. Althans, de mannen doen hun best het optreden zo authentiek mogelijk te laten lijken. Want in ’78 worden de optredens bij het tv-programma helaas allemaal geplaybackt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dire Straits in NPO Radio 2 Top 2000

Dire Straits staat sinds de eerste editie in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van nummers in de lijst? Check dan onze statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie