NPO Radio 2 Top 2000

Lady Gaga's Born This Way groeide binnen no-time uit tot queer-anthem

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lady Gaga's Born This Way groeide binnen no-time uit tot queer-anthem

Drie hoeraatjes voor Lady Gaga, want de zangeres wordt vandaag 37 jaar. Om dit te vieren, duiken we in een van haar grootste hits: Born This Way.

Gaga's tweede album Born This Way is één van de albums waar heel veel van verwacht wordt aan het begin van de jaren '10. Zeker na het commerciële succes van het debuutalbum The Fame en de EP The Fame Monster. Een hele rits aan producers werkt mee aan het album, waaronder hit-producer RedOne. De single Born This Way van het gelijknamige album is een internationale hit en bereikt in veel landen de hoogste notering in de hitlijsten.

'Geïnspireerd door Carl Bean'

12 jaar later is het nummer uitgegroeid tot een moderne klassieker. In 2021, als het nummer alweer 10 jaar oud is, verklaart de burgemeester van West Hollywood 23 mei Born This Way-Dag en krijgt Gaga een sleutel van de stad. Gaga gebruikt de gelegenheid om meer te vertellen over wat haar inspireerde om het nummer te schrijven. "Born This Way, mijn nummer en album, zijn geïnspireerd door Carl Bean, een homoseksuele zwarte religieuze activist die predikte, zong en schreef over 'op deze manier geboren' zijn."

En het is Gaga die op haar beurt met het nummer de queer-community weet te inspireren. Nadat het nummer op iTunes verschijnt, staat het bijna direct op nummer één in de hitlijsten van 23 landen en voert het lied ook in Nederland 2 weken de hitlijsten aan.

En dat succes is veelzeggend. Bij eerdere queer-empowerment pop, zoals Firework van Katy Perry of Vogue van Madonna waren de lyrics een stuk implicieter: zowel queers als hetero's konden in het nummer lezen wat ze wilden. Born This Way is daarentegen een nummer speciaal voor lgbtqia+'ers. En doordat het nummer zich ontpopte als een wereldwijde sensatie, werd het idee dat de queer-community een niche is, bevochten.

Lgbtqia+-community

Gaga is op het moment dat het nummer uitkomt zelf geen vreemde binnen de lgbtqia+-community. Als Stefani Germanotta rond 2007 onder de naam Lady Gaga begint op te treden, boekt ze enkele van haar eerste optredens in homoclubs. Daarmee treedt de zangeres in de voetsporen van artiesten als Cher, Donna Summer en Madonna. Met aanstekelijke nummers over onafhankelijkheid en verboden liefde maakt ook Gaga zich hier al snel geliefd. Zelf maakt de zangeres overigens ook deel uit van de community: haar hit Poker Face (2008) gaat over het maskeren van haar seksualiteit. En in een coververhaal van Rolling Stone een jaar later vertelt Gaga dat ze biseksueel is.

Met Born This Way roept de zangeres op tot zelfacceptatie en behandelt ze essentiële thema's als gendergelijkheid en homorechten. Gaga bereikt waar ze op hoopte: dankzij het nummer wordt de lgbtqia+-community zichtbaarder dan ooit. "Ik wil herinnerd worden vanwege de boodschap achter Born This Way", zegt Gaga tegen Vogue in 2018. "Ik zou graag herinnerd willen worden om dat ik geloof dat mensen gelijk zijn."

Gaga vs. Madonna

Maar als Born This Way uitkomt, wordt het nummer niet alleen geprezen. Naast homofobe reacties, wordt Gaga ook beschuldigd van plagiaat. Born This Way zou volgens fans van Madonna wel heel veel weg hebben van haar hit Express Yourself. Tijdens de Braziliaanse talkshow Fantástico blijkt dat Madonna er zelf ook zo over denkt. "Ik ben groot fan van Born This Way. Ik ben blij dat ik haar heb geholpen met het schrijven ervan", zegt de zangeres sarcastisch.

Maar daar laat Gaga zelf het natuurlijk niet bij zitten. "Soms voelen mensen zich beter door het neerhalen van anderen", zingt ze tijdens een van haar shows. "Of ze maken mensen belachelijk of bespotten hun werk, maar dat zorgt ervoor dat ik me niet goed voel. Het voelt alsof ik geen goed mens ben."

Grammy's

Tijdens de 53e Grammy Awards zorgt de zangeres voor een trippy uitvoering van Born This Way. Bekijk hier haar entree in een gigantisch ei en de rest van het optreden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lady Gaga in de NPO Radio 2 Top 2000

Lady Gaga staat vijf keer in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 is de hoogste notering voor Shallow op plek 49.

Ster advertentie
Ster advertentie