NPO Radio 2 Top 2000

Frans Halsema’s relatie was niet zo volmaakt als Voor Haar laat lijken

foto: YouTube screenshot
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Frans Halsema’s relatie was niet zo volmaakt als Voor Haar laat lijken

In deze Top 2000 a gogo geeft Ria Groeneveld een persoonlijke kijk in de betekenis van het liefdevolle Voor Haar van Frans Halsema. Groeneveld was de muze achter de vertolking van het lied, maar de relatie van het stel was niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Ria Groeneveld, de weduwe van Frans Halsema, neemt ons mee naar de binnenstad van Amsterdam. Deze bijzondere locatie is de plek waar Halsema en zij samenwoonden en waar hij een groot deel van zijn eerste one man show Ik, ik en nog eens ik schreef. Voor Haar maakte onderdeel uit van dit theaterstuk.

Vertaling

Voor Haar, wat verscheen in 1977 op de gelijknamige lp, is een cover van Jake Holmes’ Her Song uit 1970. De Nederlandse vertaling van de tekst is gemaakt door Michel van der Plas, die veel teksten voor Halsema geschreven heeft, en de muziek voor deze versie is gearrangeerd door Job Maarse. Hoewel het nummer oorspronkelijk niet over Groeneveld gaat, geeft zij aan dat de uitvoering van Halsema van Voor Haar in zijn shows zeker draaide om de relatie die zij met hem had. “De intentie later, zoals het in het programma is gekomen, heeft dan denk ik toch veel met mij en met Frans en mij te maken,” vertelt ze in de video.

Werkelijkheid bleek anders

Warme teksten zoals: ‘Zij verstaat de kunst van bij me horen’ en: ‘Als ik oud moet worden, dan alleen met haar’ wekken de indruk van een probleemloze relatie, maar de werkelijkheid bleek anders. “Het was niet zo volmaakt zoals in het liedje lijkt, natuurlijk,” geeft Groeneveld eerlijk toe. Halsema en zij kenden een moeilijke tijd, met hier en daar spanningen. Groeneveld voelde zich soms gefrustreerd, omdat ze vond dat ze te weinig aandacht kreeg. De relatie verliep dus niet altijd soepel. Dat liefdesliedjes moeilijker zijn om te zingen als het minder goed gaat tussen partners, liet Halsema dan blijken. Op dagen waarop het stroef verliep tussen de twee, gaf hij aan moeite te hebben met het optreden van het lied en had hij het “niet zo goed kunnen zingen die avond”, aldus Groeneveld. Ondanks de uitdagingen is Groeneveld tot aan Halsema’s dood in 1984 bij hem gebleven.

Na Halsema’s overlijden werd Voor Haar steeds populairder. Pas in 1994, tien jaar na de dood van de zanger, werd het nummer uitgebracht als single op het verzamelalbum met dezelfde naam.

Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk de Top 2000 a gogo hieronder:


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor Haar in de NPO Radio 2 Top 2000

Voor Haar van Frans Halsema staat al sinds de eerste editie in de NPO Radio 2 Top 2000. Hoe het nummer gestegen en gedaald is door de jaren heen, check je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie