NPO Radio 2 Top 2000

I’d Rather Go Blind van Etta James ontstaat in de gevangenis

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. I’d Rather Go Blind van Etta James ontstaat in de gevangenis

I’d Rather Go Blind wordt door velen gezien als een ultiem eerbetoon aan de romantische liefde. Maar een blik op de geschiedenis achter deze betoverende ballad leert dat niet alles is wat het lijkt. We nemen je mee terug naar 1967.

De origine van I’d Rather Go Blind ligt niet in een huwelijksbed, of zelfs het appartement van een heimelijke minnaar, maar tussen de kille muren van een gevangenis. Om precies te zijn: de cel van een uit Detroit afkomstige singer-songwriter genaamd Ellington Jordan, die beter bekend staat onder zijn bijnaam Fugi/Fuji.

'Beu om te verliezen'

Op een zekere dag krijgt hij bezoek van bevriende muzikant, de Amerikaanse soul-, gospel- en R&B zangeres Etta James. De twee maken goed gebruik van de schaarse bezoekuurtjes en schrijven tijdens de visitatie I’d Rather Go Blind.

Fugi, die al voor het bezoek de grote lijnen van het lied heeft opgetekend, verwerkt in de lyrics zijn verdriet over zijn opsluiting en de uitzichtloosheid van de situatie. "Ik ben geen optimistische songwriter", vertelt hij in 2006 tegen AllHipHop.com Alternatives: 'Ik was het beu om te verliezen en somber te zijn. Ik zat in de gevangenis en wist niet wanneer ik eruit zou komen. Ik zat in een pianokamer en begon te schrijven.”

Toch is er in de lyrics enige vorm romantiek te vinden. Voor James gaat I’d Rather Go Blind namelijk over blind zijn in haar liefdesleven en haar verslaving, schrijft ze in haar autobiografie Rage To Survive.

Dief van eigen portemonnee

Jordan voltooit het nummer samen met James, die het opneemt voor haar plaat Tell Mama. Toch wordt I’d Rather Go Blind niet aan haar toegeschreven. Om belastingredenen geeft de Amerikaanse ster haar songwriting-credits aan haar toenmalige partner Billy Foster, die lid is van de doo-wopgroep The Medallions uit Los Angeles. Als het nummer langdurig succesvol is en de royalty’s blijven binnenstromen, denkt James met spijt terug aan die beslissing...

Etta James trad gedurende haar indrukwekkende carrière vele malen op tijdens het Montreux Jazz Festival. Check hieronder haar uitvoering van I’d Rather Go Blind op het Zwitserse jazzfestival in 1993:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klassieker

James levert met I’d Rather Go Blind een tijdloos meesterwerk af. En het nummer wordt dan ook regelmatig gecoverd. Beyoncé zingt dit nummer in de film Cadillac Records, waar ze Etta James speelt. Maar ook sterren als B.B. King, Rod Stewart, Paolo Nutini en Dua Lipa geven hun eigen draai aan de klassieker:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Etta James in de NPO Radio 2 Top 2000

Etta James vind je sinds 2018 ieder jaar terug in de NPO Radio 2 Top 2000, met een eenmalige notering in 2012. Benieuwd hoe de Amerikaanse soulzangeres het door de jaren heen doet in de lijst der lijsten? Check hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie