Podcast

Nieuwe podcast lancering: Armstrong in Blokker

  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast lancering: Armstrong in Blokker

Deze vrijdag - 18 oktober - komen de eerste twee afleveringen van de zesdelige podcast serie Armstrong in Blokker online. Hierin nemen historici en docenten Jantine Swagerman en Marike Barendse (geschiedenisdocent van het jaar) je mee in het verhaal van ‘Satchmo’ in de lage landen. Een verhaal met diverse lagen: politiek, muziek, cultuur, de rassenkwestie in de VS, pers-beïnvloeding en propaganda.

In 1959 vond in de West-Friese gemeente Blokker het vierdaagse Blokker Festival plaats. Naast artiesten als Pim Jacobs en Rita Reys, gaf ook de wereldberoemde Louis Armstrong daar een optreden. In een grote veilinghal op een podium gebouwd van groentekistjes kreeg Armstrong een staande ovatie van de achtduizend man die voor hem waren gekomen.

Ook in de zaal: de ouders van historica Jantine Swagerman. Meer dan 60 jaar later vraagt zij zich af: hoe kan het dat een internationale jazzgrootheid als Louis Armstrong kwam optreden in zo'n klein plaatsje in Noord-Holland? Het lijkt zeer onwaarschijnlijk, maar het is echt gebeurd. Jantine besloot op onderzoek uit te gaan en schreef een scriptie over het bredere verhaal achter de optredens van Amerikaanse grootheden in het buitenland.

Louis Armstrong in Blokker, 1959

Het onderzoek bracht haar al snel in de propaganda van de Koude Oorlog. De Verenigde Staten gebruikten tijdens de Koude Oorlog allerlei manieren om de ‘Hearts and Minds’ van de rest van de wereld te winnen. Daarvoor gebruikten ze bijvoorbeeld de Readers Digest, de Donald Duck, filmpjes over de nieuwste landbouwmachines die met de Marshall-hulp konden worden gekocht, boekjes voor alle scholen en bibliotheken in het buitenland. En ook kunst en cultuur. En dus jazz.

Links: Jantine Swagerman, rechts: Marike Barendse

De zesdelige podcast ‘Armstrong in Blokker’ speelt zich af op het snijvlak van een aantal bijzondere ontwikkelingen en gebeurtenissen halverwege de twintigste eeuw: de Koude Oorlog, rassendiscriminatie, jeugdcultuur, ontzuiling. Het levert een spannend verhaal op waarbij de luisteraar een blik op het spanningsveld achter een entertainmentindustrie krijgt.

Hoor vrijdag 18 oktober de eerste twee afleveringen via NPO Luister. Op vrijdag 25 oktober volgen aflevering 3 en 4 en op 1 november is de gehele podcast te beluisteren.