NPO Soul & Jazz

Van ingetogen tot uitbundig; Zap mama is van alle markten thuis

  1. Nieuwschevron right
  2. Van ingetogen tot uitbundig; Zap mama is van alle markten thuis

Tussen Afrika, Cuba, Amerika en België; Zap mama brengt een wereldreis in notendop

On stage

De groep Zap mama, in 1990 opgericht door de Belgisch-Congolese zangeres Marie Daulne. Met drie achtergrondzangeressen en toetsenist, drummer, percussionist en blazer. Op het podium verder een tafel met diverse percussie-instrumenten, fluitjes en elektronica.

Verwachting

Zap mama heeft haar sporen ruimschoots verdiend. Na acht albums en verschillende filmmuziekbijdragen werkten ze in 2009 mee aan het multimediaproject 1 Giant Leap van Jamie Catto.

Publiek

De zaal is goed gevuld en behoorlijk warm. Het publiek werkt lekker mee als Marie Daulne hen aanspoort. Er word gedanst en de sfeer is aangenaam.

Moment

Percussionist James Jer-Z Mason blijkt opeens heel lekker te kunnen rappen. Hij komt achter zijn percussiekit vandaan en krijgt de zaal totaal met zich mee. Mooi moment.

Oordeel

Marie Daulne heeft een prachtige stem die vooral in de lage registers erg aangenaam klinkt. Haar vocale capaciteiten zijn zeer goed ontwikkeld en ze weet haar vocale trucages zo in te zetten dat deze de muziek mooi aanvullen. Haar samenzang met de achtergrondzangeressen (die zeker niet voor haar onderdoen) is enthousiasmerend. De muziek zoekt in alles de grensgebieden op tussen soul, Afro-Cuban, gospel en een vleugje rap. Marie spreekt en zingt haar talen en speelt goed op de zaal in. Bij tijd en wijlen is het optreden lekker pittig, hetgeen moeiteloos afgewisseld wordt met een kaboutermuziekje. Dat maakt het des te interessanter.Gezien: The Hague Jazz, 19 juni 2011, Louis' (basement op twee hoog) 17.00-18.30, Frank Jochemsen