Sound of Surinam (7): Aptijt, Def Rhymz, Jah Decko
- Nieuws
- Sound of Surinam (7): Aptijt, Def Rhymz, Jah Decko
'Poku' voor de 'Yeye'.
Vooropgesteld, kolonialisme was verkeerd, om nog maar te zwijgen van slavernij. Feit is wel dat Suriname hierdoor onlosmakelijk is verbonden met ons koude kikkerland en dat heeft ons op muzikaal vlak geen windeieren gelegd. In het kader van het 40-jarige jubileum van de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 2015 maken wij een bloemlezing van Surinaamse poku (muziek) voor de yeye (ziel). Vandaag deel 7, lees hier deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 6.
19. Aptijt
Ze bestaan al een jaartje of twintig, waarin ze uitgroeiden tot één van de populairste kaseko/kaskawi-groepen van Suriname. Ze mixen al die tijd de traditionele Surinaamse muziekstijlen, waarbij ze een uitstapje naar zouk niet schuwen. Op de Antilliaanse feesten in Antwerpen hebben ze menigeen al omver geblazen en ook op het Zomercarnaval in Rotterdam knallen hun hits 'Hobbelen', 'Ayo Ayo' en met name 'Boeke' van het podium.
Ontmoeting en katalysator
Michael Deira en Steven Redout vormen de kern van Aptijt, die bij optredens wordt aangevuld door een handvol artiesten. Ze ontmoetten elkaar rond 1995 bij het bandje Sukri Sani en het klikte meteen, zodat ze Aptijt oprichtten waarmee ze menig hit scoorden.
Rond 2012 werd Aptijt opgepikt door Top Notch, het veel meer dan hiphop-label dat een zwak heeft voor Surinaamse muziek, aangezien ze ook een katalysator vormden voor de tweede jeugd van Kenny B. Het label bracht dan ook 'Boeke' opnieuw uit alsmede een remix van de populaire producer FS Green en met medewerking van rapper Sjaak.
20. Def Rhymz
Lang voordat hij een een nummer 1-hit scoort als Def Rhymz met 'Doekoe', kan Dennis Bouwman al een zo'n nummer 1-notering bijschrijven, met 'Mockin' Bird Hill' van Roots Syndicate (ja, kent u die nog?). Bouwman, die in 1970 in Paramaribo werd geboren, was toen al een redelijk gevestigde naam in de Nederlands/Surinaamse hiphop-scene, aangezien hij raps spitte sinds 1984 en in 1986 zelfs Nederlands kampioen rappen werd. Voor wat het waard is.
Straattaal slaat aan
"Whaaaah!" Als je Def Rhymz rond 1999 wil omschrijven komt die uitroep het dichtst in de buurt. Muziekpuristen wisten niet wat ze hoorden toen Def met zijn 'Doekoe' vanuit het niets op nummer 1 terecht kwam. Een rare snuiter, die de Nederlandse uitvoering wilde zijn van Amerikaanse rappers als Busta Rhymes en Ol' Dirty Bastard en met de straattaal van toen hoge ogen gooide in de Nederlandse hitlijsten, die er kennelijk rijp voor waren.
Binnen notime scoorde Def Rhymz, onder de vleugels van Postmen, een aantal hits, zoals 'Puf' en 'Schudden'. Dat hij daarop zoals het een rapper betaamt vrij vrouwonvriendelijk uit de hoek kwam leek de goegemeente niet veel te deren. Ook zijn cover van Doe Maar's 'De Bom' werd een hit. Hij bracht in de tijd twee succesvolle albums uit en verdween daarna weer naar de achtergrond. Als chef-kok heeft Dennis Bouwman inmiddels twee restaurants en is nog altijd te boeken als Def Rhymz op feestjes en partijen. Whaaaah!!
21. Jah Decko
De naam zegt het al: Jah Decko maakt reggae. En dan geen dancehall of ska, maar oldskool roots reggae in de geest van zijn helden Bob Marley en The Ethiopians. Track die je van hem kent wellicht, is 'Rather Have Jah', gezongen door Miriam Simone, waarmee Jah Decko samenwoont.
Nog bekender is zijn productiewerk voor Joggo, oftewel Jurgen Seedorf, het broertje van topvoetballer Clarence. Samen maakten ze een mixtape op Jah Decko's label Dredda Records en stonden meteen op de wereldkaart, waardoor ze gigs hadden op Reggae Jam en Summer Jam in Duitsland. Door meningsverschillen gaan de twee Surinamers in 2010 uit elkaar, maar niet voordat Decko hun gezamenlijk werk bundelt en uitbrengt onder de naam Modern Rockers vol. 1, een album dat in de Top 10 van beste reggaealbums ter wereld terechtkomt.
Voetballen en skanken
Nee, nog geen lichtje dat gaat branden? Wellicht helpt het als we melden dat Jah Decko's echte naam Darl Douglas is. Je weet wel, de oud-voetballer van Ajax, RBC, HFC Haarlem, FC Utrecht, het Portugese Maritimo, Willem II en uiteindelijk Heracles Almelo. Voetballen was zijn professie, muziekmaken zijn passie en die twee wist Douglas (Paramario, 1979) gedurende zijn actieve carrière verrassend goed te combineren. Van zijn allereerste salaris van Ajax, waar hij in de jeugd speelde, kocht de rechtsbuiten zijn eerste bassgitaar en van het een kwam het ander.
Bijna op hetzelfde moment als Douglas met FC Utrecht de Johan Cruijffschaal won, kwam hij met Dredda Youthz bovendrijven, een bandje met twee neven en zijn meisje Miriam die in het Sranan zongen. Daarmee bracht Jah Decko het album Krakti uit, waarvan 'Uma No Krey' de grootste hit werd. De track ontploft in de underground en al snel is Dredda Youthz een graag geziene gast in het Surinaamse. Ze spelen in Tivoli, op het Dunyafestival, de Uitmarkt en Kwakoe. Maar doordat Darl naar Portugal vertrok, kon Dredda Youthz nooit echt doorpakken. Eenmaal terug koos hij ervoor om vooral te produceren voor anderen. Niet zonder succes.