Concert van de dag: Snarky Puppy
- Nieuws
- Concert van de dag: Snarky Puppy
Funk, rock, cinema en jazz, alle stijlen komen voorbij met glansrollen voor solisten uit alle secties.
In beton gegoten grooves, zo strak, met ruimte voor improvisatie uit jazz en elementen uit pop, rock, soul en hiphop. Alles op onnavolgbare wijze gespeeld, organisch in elkaar overvloeiend in avontuurlijke stukken. Keer op keer laat Snarky Puppy bij pers en publiek een verpletterende indruk achter met hun aanstekelijke fusionjazz. Ook in Nederland is de Amerikaanse supergroep van muzikaal wonderkind Michael League een graag geziene gast die steevast volle zalen trekt. In 2014 stond het collectief voor het laatst op North Sea Jazz. Diverse groepsleden, zoals Bill Laurance en Cory Henry, zijn actief met succesvolle soloprojecten, maar ook de groep brengt veelvuldig nieuw werk uit. In januari verscheen het album Family Dinner - Volume 2 waarop de band samenwerkt met gastzangers en -zangeressen, in het voorjaar volgde nog een ‘puur Snarky Puppy’-album (Culcha Vulcha) waarvan de band op North Sea Jazz materiaal ten gehore brengt.
Snarky Puppy - 'Lingus' (Live)
Toen Snarky Puppy-frontman Michael League in 2014 werd gevraagd wat er op zijn bucketlist stond, antwoordde hij: “The only thing I want to do before I die is make an album with an orchestra.” Een jaar later lieten Snarky Puppy en het beroemde Nederlandse Metropole Orkest het Energiehuis in Dordrecht op zijn grondvesten schudden met vier concerten die samen het materiaal vormden voor het album Sylva. De combinatie bleek een triomf: dit jaar mochten Snarky Puppy en het Metropole Orkest een Grammy in ontvangst nemen in de categorie Best Contemporary Instrumental Album. De sleutel tot het succes was de chemie tussen beide bandleiders, Michael League en dirigent Jules Buckley. Het lukte deze heren om de ensembles samen te laten smelten tot een indrukwekkend muzikaal geheel. Funk, rock, cinema en jazz, alle stijlen komen voorbij met glansrollen voor solisten uit alle secties.
Snarky Puppy & Metropole Orkest - 'Gretel' (Live)
Snarky Puppy en Nederland
Michael League vertelde ons vorig jaar aan de telefoon openhartig hoe zijn verstandshouding met Nederland ligt: "Ik hou van Nederland! Om meerdere redenen. Sowieso zijn de mensen geweldig, vriendelijk, relaxt en werken ze efficiënt. Over het algemeen is de omgeving redelijk rustig, je krijgt weinig stress. Musici en technici weten hoe alles in elkaar zit. We hebben goede vrienden in Nederland rondlopen, Nederland is een soort thuis voor ons allemaal. In samenwerking met onze boekingsagent in Nederland stelden we een shortlist van 5 studio's op en de eerste die we bezochten was de Kytopia-studio. Daarna wilden we de rest niet eens meer zien, maar zijn meteen aan de slag gaan."
Hij voegde toe dat het album Sylva (dat ze samen met het Metropole Orkest opnamen) toevallig op deze manier tot stand is gekomen: "Toevallig kwam het Metropole Orkest kijken bij één van onze opnamesessies voor dat album en uiteindelijk besloten we een livealbum op te nemen met ze. Het proces voor dat album was natuurlijk anders omdat we met een heel orkest werkten en symfonieën speciaal voor hun geschreven waren. Het was niet zo dat wij muziek hadden en daar hun partijen aan toevoegden, het was echt een geheel arrangement."
Een trouwe fanbase(ment)
Snarky Puppy begon een decennium geleden in Texas als een allegaartje van jong talent, dat bijna allemaal studeerde aan de universiteit van Noord-Texas. Jarenlang heeft de band onderaan de muzikale voedselketen gebungeld, maar daardoor wel een vaste, trouwe fanbase opgebouwd. Bij gebrek aan een podium week Snarky Puppy uit naar huisfeesten en speelden en sliepen de leden in de kelder.
Uit de kelder met een Grammy
Nu heeft de band een heuse Grammy Award op zak. Die wonnen ze vorig jaar voor hun vertolking van het nummer ‘Something’ met zangeres Lalah Hathaway, dochter van Donny Hathaway. Hiermee zijn ze volgens frontman Michael League officieel uit de (letterlijke) underground gekropen.
Doorzetten is belangrijk, ook al ben je vreselijk
Het succes is dan ook te danken aan het feit dat ze nooit gestopt zijn, althans volgens League. De enige manier om zeker te weten dat je zult falen is door op te geven. Grappend zegt hij erbij dat er vreselijke bands bestaan en beroemd zijn geworden, omdat ze nooit gestopt zijn met vreselijk zijn. Door niet op te geven kun je kansen creëren voor jezelf. Natuurlijk komt er uiteindelijk veel meer bij kijken, maar het belangrijkste is doorzettingsvermogen.
North Sea Jazz
Vanmiddag staat Snarky Puppy maar liefst twee uur op de planken van de Maas! Het eerste uur alleen, tijdens het tweede uur komt het Metropole Orkest hen live bijstaan. Dat belooft natuurlijk weer een echt spektakel te worden. Michael League houdt van Nederland, maar wij houden ook van Michael League (en Snarky Puppy). Hopelijk mondt dat uit in een onvergetelijke show.