NPO Soul & Jazz

Zo verdiende Frank Sinatra zijn bijnaam 'The Voice'

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo verdiende Frank Sinatra zijn bijnaam 'The Voice'

Miljoenen fans schaarden zich achter het charismatische multitalent.

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat Frank Sinatra werd geboren. Daarom staat NPO Radio 6 de hele week stil bij het werk van deze legendarische zanger (én acteur)! Hij kreeg door de jaren heen verschillende bijnamen als 'The Voice' en 'Ol' Blue Eyes' toegekend, maar daar heeft hij dan ook ongekende successen voor moeten boeken. Vandaag nog maar eens een terugblik op zijn beginperiode en het 'gouden' decennium van Sinatra.

Afwijzing zet Sinatra aan het werk

Frank Sinatra heeft een fijne jeugd en wordt met liefde opgevoed. Hij zou zichzelf maar al te graag bij het leger voegen, vooral om tijdens de Tweede Wereldoorlog te strijden, maar tijdens zijn medische check komen de doctoren tot de conclusie dat zijn aangeboren doorboorde trommelvlies een te grote afwijking is om hem toe te laten. Deze afwijzing zorgt ervoor dat Sinatra nog meer zijn best wil doen om een succesvolle entertainer te worden.

De eerste zangnoten van Sinatra

Het begint wanneer zijn moeder hem helpt aan zijn eerste klus, waardoor hij als zanger bij de groep The Three Flashes terecht komt. Wanneer scout Edward Bowes hem in 1935 ziet optreden, vraagt hij direct of Sinatra wil meewerken aan promotiefilmpjes voor zijn serie Amateur Hour.

De start van een gouden carrière

Datzelfde jaar doet Frank Sinatra nog mee aan een talentenjacht die door Bowes wordt georganiseerd. Hij wint daar de eerste prijs: een nationale tour. Na die tour werkt Sinatra bij een restaurant als zingende ober, waar hij slechts 15 dollar per week verdient. De reden waarom hij dat accepteert, is dat zijn optredens op de New Yorkse radiozender WNEW worden uitgezonden. Het publiek dat hij op deze manier bereikt is groter dan ooit tevoren. De vrouw van trompettist Harry James hoort Sinatra op de radio en beveelt hem aan bij haar man. Voor 75 dollar per week musiceren ze enige tijd samen.

Samen met het Tommy Dorsey Orchestra

Die samenwerking is een mooie ervaring voor Sinatra, ondanks dat het geen groot succes oplevert. Dat komt pas, wanneer hij bij het Tommy Dorsey Orchestra gaat zingen. Zijn eerste hit met de band komt in 1940 uit: ‘I’ll Never Smile Again’, dat de allereerste nummer 1 is in de Billboard charts. Zijn charisma en toegankelijke stem verovert de harten van miljoenen tienermeisjes. Frank Sinatra en het Tommy Dorsey Orchestra brengen maar liefst 29 singles uit in 1941, waardoor hij door Billboard benoemd wordt tot de beste mannelijke vocalist van het jaar.

Een ongekend succes

In augustus 1942 verlaat Sinatra de groep om op jacht te gaan naar solosucces. Het opvolgende jaar tekent hij een contract bij Columbia Records en dan gaat het hard. Hij verschijnt in talloze radioshows en wordt dan al gauw als tweede meest populaire zanger van het land gezien, vlak achter Bing Crosby. Tussen 1940 en 1943 scoort Frank Sinatra maar liefst 23 top 10-singles, waardoor zijn fans hem de titel ‘The Voice’ geven.

Van de planken naar het doek en weer terug

In 1943 maakt hij dan ook geheel terecht zijn debuut in de historische Madison Square Garden van New York. Meer dan 10.000 bezoekers zorgen voor zo’n hoge winst, dat de financiële zorgen van de poptempel in één klap als sneeuw voor de zon verdwijnen. De grootste Hollywood-producers kloppen aan bij Sinatra en hij tekent een 7-jarencontract bij RKO, waarna hij in muzikale films als Step Lively en Higher And Higher verschijnt. Zijn achterban groeit dusdanig hard dat Louis B. Mayer hem uitkoopt bij RKO en hem bij MGM vastlegt onder een contract van maar liefst anderhalf miljoen dollar. Wanneer hij terugkeert op de planken in New York, staan daar 35.000 fans te wachten voor een kolkend concert. Geschat wordt dat Sinatra aan het eind van de jaren ’40, zijn gouden decennium, maar liefst 40 miljoen fans achter zich heeft verzameld!